Boek
Nederlands

Honderd kussen van een wonderjongen

Adriaan Van den Hoof (verteller), Siska Goeminne (auteur), Tom Hautekiet (illustrator)
Titel
Honderd kussen van een wonderjongen / verteld door Adriaan Van den Hoof ; muziek van Mozart door het orkest van de Filharmonie ; tekst Siska Goeminne ; ill. & vormgeving Tom Hautekiet ... [et al.]
Verteller
Adriaan Van den Hoof
Auteur
Siska Goeminne
Illustrator
Tom Hautekiet
Componist
Wolfgang Amadeus Mozart 1756-1791
Muziek
deFilharmonie
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2009
[29] p. : ill. + cd
ISBN
9789020985528

Besprekingen

Klein vierkant prentenboekje over het leven van de 18e eeuwse componist Mozart. Een jeugd als wonderkind, een onbeantwoorde liefde, de dood van zijn moeder, de afwezigheid van zijn zus (die hij honderd kussen wil geven) en een vader die hem forceert tot componeren, zorgen er uiteindelijk voor dat Mozart definitief de muziek tot zijn grootste liefde maakt. De tekst is een monoloog in de ik-persoon. De bombastische schrijfstijl met veel superlatieven bemoeilijkt de leesbaarheid. De bijbehorende cd (70 min.) bevat de orkestvertelling; er is geen optimale verwevenheid ontstaan tussen tekst- en muziekfragmenten. De mannelijke verteller verbeeldt geanimeerd de euforie van Mozart; gevoelens en gedachten sluiten niet direct aan bij de belevingswereld van de beoogde doelgroep. De lezer/luisteraar wordt direct betrokken bij het gebeuren en aangesproken met 'beminde glimkind', 'lief glanskind'. Het boekje bevat kunstzinnige illustraties; gestileerde mensfiguren opgebouwd in kleurvlakken tegen co…Lees verder

Honderd kussen van een wonderjongen

Dit luisterboekje laat ons kennismaken met Wolfgang Amadeus Mozart. In een notendop krijg je zijn biografie te horen, doorspekt met zijn muziek. Adriaan van den Hoof is de verteller van dienst en hij doet dat erg verdienstelijk. Zowel zijn vertelstijl als de teksten geven je een goed beeld van de chaotische Mozart, zijn verlangen naar het onmogelijke, zijn hoofd dat vol muziek zit, zijn speelsheid. De muziek wordt uitgevoerd door het orkest van deFilharmonie onder de leiding van dirigent Dirk Vermeulen. Het boekje is heel mooi uitgegeven, hoewel de illustraties van Tom Hautekiet niet iedereen zullen bekoren. Ze zijn nogal statisch en houterig. Je kan het verhaal lezen of beluisteren via de cd. Voor sommige kinderen zijn de stukken muziek tussenin te lang en zo raken ze de draad van het verhaal kwijt.


Over Adriaan Van den Hoof

Adriaan Albert Van den Hoof (Leuven, 6 september 1972) is een Belgische acteur, komiek, diskjockey en radiopresentator.

Biografie

Adriaan is de zoon van radiopresentator Marc Van den Hoof en kleinzoon van Bert Leysen, de eerste programmadirecteur televisie van het N.I.R. (nu VRT). Een ander bekend familielid van Adriaan is zijn neef, de acteur en Ketnet-wrapper Leonard Muylle. Hij volgde een artistieke opleiding tot schilder voor hij toch voor optreden koos.

Van den Hoof speelde van 1997 tot 2001 in de rubriek "Vaneigens" van Man bijt hond.

Sinds 1997 maakt hij met onder anderen Dimitri Leue, Pieter en Tine Embrechts deel uit van de theatergroep De Kakkewieten.

Als MC Loveboat vormt hij met DJ Bobby Ewing en DJ Lars Capaldi het dj-collectief Discobar Galaxie, dat ook een dj-parodie bracht op Studio Brussel. Sinds 2003 maakt hij ook deel uit van de latino-salsaband El Tattoo del Tigre.

Sinds 2003…Lees verder op Wikipedia