Boek
Nederlands

De architectuur van het geluk

Alain de Botton (auteur)
+1
De architectuur van het geluk
×
De architectuur van het geluk De architectuur van het geluk

De architectuur van het geluk

Beschouwingen over de relatie tussen het welbevinden van de mens en zijn omgeving (de architectuur) vanuit kunsthistorisch perspectief.
Titel
De architectuur van het geluk
Auteur
Alain de Botton
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The architecture of happiness
Uitgever
[Amsterdam]: Olympus, 2020 | Andere uitgaven
306 p. : ill.
ISBN
9789046707678 (paperback)

Besprekingen

Op de zeer pakkende en meeslepende wijze die de historicus Alain de Botton (1969) eigen is, gaat hij in dit ruim geïllustreerde boek in op de relatie tussen de omgeving van de mens en zijn welbevinden. Wat was vroeger en nu de rol van architectuur, hoe staat een gebouw in verhouding tot zijn omgeving, hoe belangrijk zijn interieurs en hoe en wat is de rol van een woning voor de moderne mens? Al dit soort vragen komen aan de orde. De Botton is een meester in het op een aansprekende en meeslepende wijze overzicht geven van ontwikkelingen in de architectuur. Zijn verhaal is smeuïg geschreven, doorspekt met (persoonlijke) anekdotes en een lust om te lezen. In het boek zijn tientallen foto's van gebouwen en interieurs opgenomen (zwart-wit) die het verhaal op aantrekkelijke wijze illustreren. Het boek besluit met een register.

De architectuur van het geluk

De titel van dit boek van Alain de Botton springt onmiddellijk in het oog. Leg je het tussen andere architectuurwerken op een presentatieplank, dan wordt het altijd meegenomen. De Botton schrijft dan ook schijnbaar moeiteloos.

De Botton vertrekt van het werk van enkele sterarchitecten. Vooral Le Corbusier keert vaak terug: zijn afkeer van overdadige ornamentiek en zijn verregaande bouwplannen voor Parijs die gelukkig nooit uitgevoerd zijn. Want Le Corbusier was een intelligente vernieuwer maar hield weinig rekening met de sociale realiteit. De Botton heeft ook in Japan gewoond en vergelijkt de gebouwde omgeving daar met wat wij waarderen. Japanners houden bijvoorbeeld, meer dan wij dat doen, van het effect van natuurlijke veroudering. Zij noemen een bemoste laan doorleefd. 'De architectuur van het geluk’ …Lees verder

Over Alain de Botton

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Fronteiras do Pensamento

Alain de Botton (Zürich, Zwitserland, 20 december 1969) is een Brits filosoof en schrijver van Zwitserse afkomst. Hij geldt als een van de bekendste hedendaagse filosofen. De Botton geeft een nieuwe invulling aan ideeën van klassieke filosofen, zoals Seneca en Montaigne, maar ook schrijvers als Stendhal en Proust, en presenteert deze op een oorspronkelijke en leesbare manier. Ogenschijnlijk simpele antwoorden op ingewikkelde levensvragen van alle tijden. Zijn boeken over de liefde, werk, godsdienst en zelfvertrouwen zijn bestsellers in 30 landen. De Botton heeft een eigen productiebedrijf, Seneca Productions. Ook is hij de geestelijke vader van de School of Life die meerdere vestigingen heeft, waaronder één in Amsterdam. Zijn gelijknamige YouTubekanaal The School of Life behandelt allerlei levensvragen en filosofische onderwerpen en legt de klassieke en moderne filosofen en psychologen op een toegankelijke en begrijpelijke manier uit. Het is het populair…Lees verder op Wikipedia