Autobiografisch verhaal over een 19-jarig meisje dat in de jaren '60 uit de gevangenis ontsnapt en daarbij het sprongbeen in haar voet breekt.
Titel
Het sprongbeen
Auteur
Albertine Sarrazin
Vertaler
Nelleke Van Maaren
Inleider
Patti Smith
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'astragale
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2013
254 p.
ISBN
9789023476863 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

Bij haar ontsnapping uit het tuchthuis breekt de delinquente negentienjarige Anne een beentje in haar voet, het sprongbeen geheten. Ze wordt geholpen door Julien, een knappe jonge inbreker, die haar eerst bij zijn moeder onderbrengt en later bij een bevriend echtpaar dat haar onder een valse naam naar het ziekenhuis zal voeren. De pijn blijft immers aanslepen en wat men eerst voor een fikse verstuiking aanzag, blijkt een uiterst gecompliceerde breuk te zijn die meerdere operaties noodzakelijk maakt. Julien is in die tijd meestal afwezig, maar komt zo nu en dan opdagen om het pensiongeld te betalen... en om de liefde te bedrijven. Wanneer de spanningen te hoog oplopen, brengt Julien haar naar een nieuw onderduikadres in Parijs, maar ook daar wordt het voor de onberekenbare en wispelturige Anne te bar. Ze besluit haar oude beroep van prostituee weer op te pakken in afwachting op het nieuwe leven dat ze met haar eerste en enige liefde hoopt te beginnen.
Met deze en nog twee andere (Lees verder
Vertaling van het in 2001 herdrukte, autobiografische cultboek over een negentienjarig Frans meisje dat in de jaren zestig uit de gevangenis ontsnapt en daarbij het sprongbeen (astragalus) in haar voet breekt. Een toevallig voorbijkomende kruimeldief vindt Anne, die niet meer kan lopen, en brengt haar naar een onderduikadres. Deze Julien helpt haar om uit handen van de politie te blijven en wordt de liefde van haar leven. Terug in Parijs probeert zij, zodra ze weer kan lopen, haar vroegere leven als prostituee weer op te pakken. In een dynamische, soms poëtische, soms ironisch bijtende stijl, vol straattaal, waaruit een enorme levenslust en taaiheid blijkt, vertelt Anne over de mensen bij wie zij verblijft, de mannen die zij ontmoet en hoe de liefde voor Julien haar kennis laat maken met gevoelens die ze tot dan uitbande. Een rauw, aandoenlijk, waargebeurd verhaal over een wereld die de meeste lezers niet zullen kennen. Voorwoord door Patti Smith, de Amerikaanse ‘Godmother of Punk’ di…Lees verder

Suggesties