Besprekingen
Zijde
Eerste zin. Ofschoon zijn vader hem een briljante toekomst in het leger had toebedacht, was Hervé Joncour uiteindelijk zijn brood gaan verdienen met een ongebruikelijk vak, dat, door een bijzondere speling van het lot, een dusdanig zacht trekje had dat het juist een enigszins vrouwelijke klank verried.
Hoewel de Italiaanse schrijver Alessandro Baricco wereldwijd bekendheid verwierf met zijn essaybundel De barbaren en pientere romans als Mr. Gwyn , had hij in 1997 al menig lezershart ingesponnen met de subtiele novelle Zijde . Zijn liefdesverhaal over ondernemer Joncour die naar het verre Japan reist om zijderupsen te vinden, balanceert dan ook perfect op de ragfijne draad tussen zeemzoetig en exotisch. Zoals altijd kun je Baricco slordigheid aanwrijven – vaak heeft hij goede ideeën die hij slechts halfhartig uitwerkt – maar in Zijde vergeef je hem die paar misstappen. Zo is Joncours aankoop van het leegstaande buurhuis een doodlopende verhaallijn die elke redacteur zou schrappen. Gelukkig maken de illustraties van Dautremer in deze luxe-editie heel veel goed: haar melancholische beelden tillen het verhaal op een hoger plan en zijn zo mooi dat je de pagina’s wilt strelen.
ZIJDE ****
Davidsfonds (oorspronkelijke titel: Set…Lees verder
Zijde
Mysterieus, sensueel en exotisch, zacht als zijde en hard als de dood. Woorden schieten tekort om de fascinerende wisselwerking te typeren tussen de tekst van Alessandro Barrico en de illustraties van Rébecca Dautremer in 'Zijde'. In elk geval zorgt die wisselwerking voor een weergaloos mooi kunstwerk.
De flaptekst stelt dat 'Zijde' voor Barrico geen roman is, maar een verhaal. Het verhaal van de Fransman Hervé Joncour, dat begint in 1861, wanneer hij voor het eerst naar het ondoordringbaar geachte Japan reist, op zoek naar zijderupsen. Zijn vrouw Hélène belooft hij eeuwige trouw. Maar in Japan komt hij in contact met de mysterieuze heer Hara Kei en een nog geheimzinniger vrouw, wier ogen geen oosterse vorm hebben en met het gezicht van een meisje. Die vrouw maakt ongekende verlangens in hem wakker. De flaptekst vermeldt dat men voor Barrico zou kunnen zeggen dat het een liefdesverhaal is. Maar mocht het alleen dat geweest zijn, dan was het niet de moeite om het t…Lees verder