Titel
Drie minuten / Roslund & Hellström
Auteur
Anders Roslund 1961- Börge Hellström
Vertaler
Clementine Luijten Jasper Popma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Tre minuter
Parallelle titel
3 minuten
Uitgever
Breda: De Geus, 2016
530 p.
ISBN
9789044535594 (paperback)

Besprekingen

Iedereen op de lijst moet dood

In het zevende boek van het Zweedse schrijversduo Roslund & Hellström reizen we heen en weer tussen Zweden, de VS en Colombia, waar Piet Hoffmann, een van de 'helden' van dit 'svensk kriminalförfattarduo', werk heeft gevonden als lijfwacht van een drugsbaron. Maar Hoffmann werkt ook voor de Amerikaanse DEA.

Dankzij de informatie van de Zweed kan het ene na het andere drugslab worden ontmanteld. Dat gebeurt door drone-aanvallen of een speciale Amerikaanse antidrugseenheid. De zaak wordt gecompliceerd als Colombiaanse rebellen die gelieerd zijn aan de drugsmaffia een Amerikaanse politicus ontvoeren.

Uit wraak stellen de Amerikanen een dodenlijst op, met daarop ook Hoffmann, de trouwe infiltrant. Grote vraag voor de Zweedse politie: hoe hem hier af te krijgen? De Amerikaanse politici en militairen willen van geen wijken weten, ook niet na aandringen van de DEA. Iedereen op de lijst moet dood, dus ook Hoffmann. Er rest hem één uitweg: hij moet een gebaar richting Washington maken, anders is hij dood, en met hem zijn vrouw en kinderen. Wat dat is, verklappen we niet, maar de titel van het boek verwijst ernaar.

Anders Roslund en Börge Hellström, de eerste oud-journalist, de tweede oud-bajesklant, hebben in Drie minuten veel oog voo…Lees verder

Als de Zweedse ex-crimineel en politie-informant Piet Hoffmann door zijn verleden wordt ingehaald en de autoriteiten hem zoeken, vlucht hij met vrouw en zoons naar Colombia waar hij als Peter Haraldsson veilig denkt te zijn. Hoewel hij contact houdt met rechercheur Ewert Grens en zijn politiecontact Erik Wilson, heeft hij geen inkomsten meer, maar hij vindt twee lucratieve banen. Naast beveiliger van El Mortizo, leider van een machtig drugskartel, wordt hij infiltrant van de Amerikaanse narcoticabrigade DEA. Om dat laatste geloofwaardig te maken zet de FBI hem op de ‘Most Wanted’ lijst. Maar als de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in Colombia door het drugskartel wordt ontvoerd, komt juist dat Piet duur te staan. De thrillers van de Zweedse journalist Roslund (1961) en de vroegere crimineel Hellström (1957) zijn bestsellers en in veel talen vertaald. Deze goed vertaalde zevende in een reeks rond Ewert Grens is een actuele, harde thriller met veel actie en geweld, die supersp…Lees verder