Boek
Nederlands
De dood van een politicus uit een Siciliaanse stad die op een ongunstig bekend staande plek half ontkleed is gevonden, lijkt op een natuurlijke dood, maar commissaris Montalbano heeft zo zijn twijfels.
Titel
De vorm van water
Auteur
Andrea Camilleri
Vertaler
Patty Krone Yond Boeke
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La forma dell'acqua
Editie
Derde herziene druk
Uitgever
Amsterdam: Serena Libri, 2021 | Andere uitgaven
199 p.
ISBN
9789076270548 (paperback)

Besprekingen

De dood van ingenieur Luparello, een politicus uit het Siciliaanse Vigata, die op een ongunstig bekend staande plek half ontkleed wordt gevonden, lijkt op een natuurlijke dood, maar commissaris Montalbano heeft zijn onberedeneerde twijfels. De vondst van een duur collier op de plaats van het misdrijf en de vondst van een damestasje brengen hem op een spoor waarin de (corrupte) plaatselijke politiek, de maffia en allerlei typisch Italiaanse figuren en typisch Italiaanse familieverhoudingen een rol spelen. Het vergt veel denkwerk voordat hij met de oplossing naar voren komt. Montalbano is zelf een prachtig voorbeeld van een Siciliaanse politieman die zich even gemakkelijk tussen randfiguren als tussen de aristocratie beweegt. Gemakkelijk leesbaar, fijnzinnig speurwerk en karakteristieke hoofdpersonen: een grote groep liefhebbers zal van dit boek genieten. Dit is de eerste misdaadroman met Montalbano in de hoofdrol. Sindsdien zijn er meer verschenen en de serie is beslist een aanwinst vo…Lees verder

Over Andrea Camilleri

CC BY 2.0 - Foto van/door TeatroGe, derivate from a work by Associazione Amici di Piero Chiara

Andrea Calogero Camilleri (Porto Empedocle, 6 september 1925 – Rome, 17 juli 2019) was een Italiaans schrijver. Zijn detectiveromans over inspecteur Montalbano zijn in meerdere talen vertaald en vormen de basis van een televisieserie.

Levensloop

In 1944 begon Camilleri met een studie literatuur, die hij overigens niet afmaakte, en begon gedichten en korte verhalen te publiceren. In 1945 won hij daarvoor de "Premio St Vincent". Ook werd hij lid van de Italiaanse Communistische Partij. Van 1948 tot 1950 studeerde Camilleri toneel- en filmregie aan de Accademia Nazionale d'Arte Drammatica 'Silvio d'Amico' en begon te werken als scenarioschrijver. Hij regisseerde toneelstukken van Luigi Pirandello en Samuel Beckett.

In 1957 trouwde hij met Rosetta Dello Siesto, met wie hij drie kinderen kreeg. Bij de RAI werkte Camilleri aan diverse producties, zoals Inspecteur Maigret. In 1977 keerde hij terug naar de Accademia 'Silvio d'Amic…Lees verder op Wikipedia