Boek
Nederlands

Ik ga weg

Anke Kranendonk (auteur), Helen Van Vliet (illustrator)
+1
Ik ga weg
×
Ik ga weg Ik ga weg
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Daizy (ik-figuur) en haar vier zussen krijgen van hun ouders te horen dat ze naar Berlijn gaan verhuizen. Over één ding zijn ze het eens: niemand wil emigreren als hun pony Lola niet mee mag. AVI-E6. Voor gevorderde lezers vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI E6, AVI M7, AVI E7, AVI PLUS, AVI 9
Titel
Ik ga weg
Auteur
Anke Kranendonk
Illustrator
Helen Van Vliet
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2012
99 p. : ill.
ISBN
9789048710232 (hardback)

Besprekingen

Daizy en haar vier zussen krijgen van hun ouders te horen dat ze naar Berlijn gaan verhuizen. Ze hebben allemaal wel een goede reden om dit verschrikkelijk te vinden, maar een ding hebben ze gemeen: niemand wil emigreren als hun pony Lola niet mee mag. Dit boek is een deel in de langlopende reeks 'Bolleboos'* voor lezers bij wie het leren lezen vlot verloopt (Bolleboos Extra). De hoofdpersoon en ik-figuur Daizy vertelt vanuit de belevingswereld van een ca. zevenjarige. Technisch is het boekje van een hoog niveau: het bevat lange, samengestelde zinnen, pittige woorden (high five; dyslectisch) en uitdrukkingen, AVI-E6. Daizy is een hoogbegaafd meisje dat slecht tegen drukte kan. Zonder dat het uitgesproken wordt, is (voor de goede verstaander) duidelijk dat zij autistisch is. Met tekeningen in zwart-wit waarop Daizy soms wat ouder lijkt dan ze is. Aantrekkelijke leesoefenstof voor gevorderde lezers vanaf ca. 7 jaar.

Over Anke Kranendonk

Anke Kranendonk (Baarn, 16 mei 1959) is een Nederlandse actrice en schrijfster.

Kranendonk heeft twee oudere broers en een jongere zus. Anke begon aan het Atheneum, maar behaalde uiteindelijk haar HAVO-diploma. Na de middelbare school besloot ze de Academie voor Lichamelijke Opvoeding te gaan volgen. Door lichamelijke klachten moest ze hiermee na enkele maanden stoppen. Kranendonk besloot zich aan te melden voor de Pedagogische Academie. Anke ging aan de slag als lerares en besloot toneel-, beweging- en cameralessen te gaan nemen. Door regisseur Ben Sombogaart werd ze gevraagd om de hoofdrol te spelen in de VPRO-jeugdserie Buurman Bolle. Gastrollen volgde in Goede tijden, slechte tijden (1992) en Goudkust (1996). Naast haar rollen op televisie richtte ze ook een toneelgezelschap op.

Na de geboorte van haar dochter in 1990 begon Kranendonk ook als schrijfster. In 1993 verscheen haar eerste boek, Van huilen krijg je dorst (Lemniscaat). In 1993 wordt…Lees verder op Wikipedia

Suggesties