Nadat het lijk van de charismatische voorganger in de Kristalkerk in Kiruna is gevonden, smeekt een vroegere vriendin die wordt verdacht van de moord, een juriste haar te helpen.
Titel
Zonnestorm
Auteur
Åsa Larsson 1966-
Vertaler
Jasper Popma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Solstorm
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2022
277 p.
ISBN
9789026357961 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Zonnestorm is het beloftevolle thrillerdebuut van Åsa Larsson, die met deze spannende en psychologisch sterk onderbouwde roman alvast een plaats op de eerste rij verdient in de schare Zweedse auteurs van misdaad- en politieromans. De intensiteit van stormen op het zonoppervlak bepaalt de kracht van het noorderlicht in het noorden van Zweden, wat enige luister verleent aan de anders zo donkere en ijskoude Scandinavische winternachten, maar wat in deze roman, zij het in figuurlijke zin, ook aanleiding is voor een bijzonder krachtig spanningsveld tussen de leden van een religieuze gemeenschap.

Viktor Strandgärd, bezieler en leider van de religieuze gemeente Bron der Kracht in het Noord-Zweeds stadje Kiruna, een sekte die haar inspiratie vond in de bijna-doodervaring van haar geestelijk leider. Viktor wordt vermoord aangetroffen in de Kristalkerk. Viktors zus Sanna heeft het lichaam gevonden, maar na haar aangifte duikt ze onder omdat ze vreest door de politie als verdachte …Lees verder
Voor de in 1966 in Kiruna in het hoge noorden van Zweden geboren schrijfster was deze psychologisch diep onder de huid gaande misdaadroman haar debuut; het boek werd in Scandinavië een groot verkoopsucces. Stijl en inhoud herinneren m.n. aan Karin Fossum. De roman is de eerste van zes delen met de juriste Rebecka Martinsson als hoofdpersoon. In de Kristalkerk in Kiruna wordt de charismatische voorganger Victor Strandgård vermoord en gruwelijk verminkt gevonden. Rebecka M. wordt op de ochtend na de moord door haar vroegere vriendin Sanna gebeld. Zij smeekt haar om naar Kiruna te komen om haar te helpen, want zij wordt van de moord verdacht. Het moordwapen werd in Sanne´s huis gevonden... Vervolgens raakt Rebecka diep in de zaak verstrikt; ze wordt geconfronteerd met een aantal donkere vlekken uit haar verleden! Een overtuigend realistische en spannende roman, waarin dubbele moraal, religieus fanatisme, machtwellust, schuld en geestelijke duisternis de lezers laten huiveren. Pocketeditie.

Over Åsa Larsson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bengt Oberger

Åsa Elena Larsson (Uppsala, 28 juni 1966) is een Zweeds schrijfster bekend om haar detectiveromans met juriste Rebecka Martinsson als hoofdpersoon.

Biografie

Åsa Larsson verhuisde op haar vierde met het gezin naar Kiruna, waar ze opgroeide. Zij studeerde rechten aan de Universiteit van Uppsala en heeft als fiscaal jurist gewerkt. In 2003 debuteerde ze met Zonnestorm (Solstorm), de eerste misdaadroman met Rebecka Martinsson in de hoofdrol. Het boek werd een bestseller. Ze won de Martin Beck Award voor het beste Zweedse debuut. Met haar tweede boek Midzomernacht (Det blod som spillts) won ze de Martin Beck Award voor de beste Zweedse misdaadroman.

Publicaties (Nederlandse vertalingen)