Boek
Nederlands

Mio, mijn Mio

Astrid Lindgren (auteur), Johan Egerkrans (illustrator), Saskia Ferwerda (vertaler)
Bosse is in Het Land in de Verte terechtgekomen. Hij is nu Mio, de zoon van de koning. Prins Mio krijgt de opdracht om de boosaardige kinderrover Kato te verslaan. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Weeskinderen
Titel
Mio, mijn Mio
Auteur
Astrid Lindgren
Illustrator
Johan Egerkrans
Vertaler
Saskia Ferwerda
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Mio, min Mio
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, © 2022 | Andere uitgaven
154 p. : ill.
ISBN
9789021681214 (hardback)

Besprekingen

Mio, mijn Mio verscheen oorspronkelijk in het Zweeds in 1959. In 1973 verscheen De gebroeders Leeuwenhart en in 1981 Ronja de Roversdochter. Het is boeiend om deze drie werken met elkaar te vergelijken. Zo is er bv. een duidelijke evolutie waar te nemen in Lindgrens voorstelling van Goed en Kwaad. In Mio, mijn Mio gebeurt dit nog op een volledig gescheiden, dualistische manier. In Ronja de Roversdochter blijken Goed en Kwaad niet meer te scheiden van elkaar. De twee zitten in ieder mens, en het geluk ligt in de verzoening ervan.

In Mio, mijn Mio wordt nog heel duidelijk een lijn getrokken tussen "de realiteit" en "de fantasie- of droomwereld" waarin Mio verkeert. Toch lijkt Lindgren te suggereren dat Mio's avonturen zich in een droom afspelen. Zeker in het begin van Mio's verblijf in het Land in de Verte zijn er voortdurend aanwijzingen dat het hier om een droom- en fantasiewereld gaat, om de vurige wensdroom van een ongelukkig weesjong…Lees verder
De vermissing van Bo(sse) Olsson luidt Mio's geschiedenis in: Bosse bestaat niet meer - door een geest uit een bierfles te bevrijden is de emotioneel verwaarloosde wees Bosse prins Mio geworden, geliefde zoon van de koning van Het Land in de Verte. Hij krijgt een speciale opdracht: het verslaan van de verschrikkelijke ridder Kato, verpersoonlijking van het kwaad. Alleen Mio kan die taak vervullen. Dit uit 1956 stammende verhaal is als voorloper te zien van 'De gebroeders Leeuwenhart', maar mist nog de diepte, al zijn de aanzetten wel voelbaar: de symboliek van goed en slecht, de duidelijke sprookjesformules zoals herhalingen van bepaalde zinnen ('maar toen gebeurde er iets wonderlijks'). De gebeurtenissen komen traag op gang: pas in de tweede helft ontwikkelt zich actie. De bespiegelende ik-vertelling van het brave figuurtje is enigszins ouderwets.Voorlezen zal dit, toch inmiddels klassieke, verhaal het beste recht doen. Heruitgave met nieuwe gekleurde illustraties. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (Zweedse uitspraak: [ˈastrɪd ˈlɪŋɡreːn]), geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson (Näs (bij Vimmerby), 14 november 1907 – Stockholm, 28 januari 2002) was een Zweedse schrijfster van verhalen voor zowel kinderen als volwassenen.

Levensloop en gezinsleven

Ericsson groeide op nabij Vimmerby in Småland in het zuiden van Zweden, op de boerderij Näs die haar ouders, Samuel August Ericsson (1875-1969) en Johanna Sofia Hanna Jonsson (1879-1961), pachtten. Astrid was hun tweede kind. Ze had een oudere broer, Gunnar (1906-1974), en later twee jongere zussen, Stina (1911-2002, getrouwd met Hergin) en Ingegerd (1916-1997).

Toen ze 18 jaar oud was en journaliste in opleiding bij de lokale krant Vimmerbytidningen, werd ze zwanger. De vader van het kind, de hoofdredacteur van de krant, wilde met haar trouwen, maar zij sloeg dit aanzoek af en verhuisde naar Stockholm. Haar kind, een zoon di…Lees verder op Wikipedia