Strip
Nederlands

Kieldemoahl

Batem (illustrator), Stéphan Colman (scenarist), André Franquin (naar het werk van)
Titel
Kieldemoahl
Illustrator
Batem
Scenarist
Stéphan Colman
Naar het werk van
André Franquin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Quilzèmhoal
Uitgever
Monaco: Marsu Productions, 2015
48 p. : ill.
ISBN
9789031433896 (paperback)

Besprekingen

Het is druk in de Palombiaanse jungle waar de Marsupilami en zijn soortgenoten hun habitat hebben. Er is sprake van moeilijk te bestrijden kwalijke krachten, en de oorspronkelijke bewoners zien het al een tijdje, al kruiden mengend en vuur blazend, met lede ogen aan. Door dit alles heen hervindt de trouwe lezer ook hier weer slimste jongetje van de klas Hector en zijn tante Diana (die je zo een rol in een Amerikaanse, nerdy crime serie zou geven). Er is veel visueel detail in dit 28ste album in deze stripserie, die nog losjes gebaseerd is op stripveteraan Franquin's oorspronkelijke creatie, waar ooit ook een Robbedoes en Kwabbernoot bij vermeld dienden te worden. Vraag blijft: voor wie is dit nog leuk? De 'namenhumor' is flauw, zelfs beladen (interpreteer de titel als 'Kill them all' en voilà). Het tekenwerk zorgt voor chaos, personages ogen karikaturaal. Niet meer van deze tijd, die Marsupilami.

Over Batem

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Fantafluflu

Luc Collin (Kamina, 6 april 1960), bekend onder zijn pseudoniem Batem, is een Belgisch stripauteur. Hij is vooral bekend als tekenaar van de stripreeks Marsupilami.

Carrière

Collin werd geboren in Congo maar verhuisde op jonge leeftijd naar België. Hij liep school in Châtelet en aan de plaatselijke academie kreeg hij les van Vittorio Leonardo, inkleurder voor uitgeverij Dupuis. Daarna volgde hij de richting Illustratie aan de Hogeschool Saint-Luc in Luik en na zijn studie werkte hij voor verschillende bladen. Hij tekende karikaturen, enkele strips en reclames. Op aanbeveling van Leonardo werk hij aangenomen bij het reclame-agentschap SEPP. Hij tekende er onder andere merchandising voor de Marsupilami en zo leerde hij de maker van deze stripfiguur kennen, André Franquin. Die bood hem de kans aan zijn assistent te worden bij het tekenen van een nieuwe stripreeks rond de Marsupilami. Het e…Lees verder op Wikipedia

Suggesties