Boek
Nederlands

Niet dat het iets uitmaakt : roman

Bert Moerman (auteur)

Niet dat het iets uitmaakt : roman

Genre:
Een boekenredacteur bij een uitgeverij krijgt bij toeval iets met een vrouw op wie hij niet verliefd is en blijft uit gewoonte bij haar, maar als hij een andere vrouw leert kennen begint hij te dromen over zijn vrijheid.
Onderwerp
Keuzes, Identiteit
Titel
Niet dat het iets uitmaakt : roman
Auteur
Bert Moerman
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Polis, 2018
202 p.
ISBN
9789463103428 (paperback)

Besprekingen

In een rotvaart naar de laatste pagina

Bert Moerman schreef een 'vrolijk nihilistische' debuutroman die soepel leest en de lezer toch meermaals in het ootje neemt. Zijn hoofdpersonage heeft trekjes van the guy you love to hate.

Debuten, ze blijven maar in gestrekte draf op ons afkomen, hengelend naar dat mespuntje aandacht. Luc Haekens en Thomas Siffer genieten van een gegarandeerd mediaduwtje in de rug, de West-Vlaming Bert Moerman (°1987) doet het zonder veel tromgeroffel. Alhoewel. Er is die quote van Wim Helsen op zijn achterflap: 'Ik begon te lezen en ik moest blijven lezen.' En verdomd, je moet hem gelijk geven.

Moerman trok een jaar naar New York om in alle rust zijn eerste roman te schrijven, om daarna weer aan de slag te gaan als artistiek directeur van concertzaal Trix. Niet dat het iets uitmaakt maakt alleszins een voldragen indruk en bezit een luchthartige soepelheid die je te zelden in een Vlaams debuut aantreft. Bovendien gebeurt er ook vormelijk een en ander.

Moermans hoofdpersonage is een enigszins ongrijpbare thirtysomething die het bijzonder goed met zichzelf kan vinden. De redelijk briljante redacteur op een uitgeverij lijkt onaantastbaar. De jij-vorm waarmee hij zichz…Lees verder

Een debuut om je tegen te zeggen

Roman. Debutant Bert Moerman schreef een boek in de je-persoon. 'Je' is een narcist die geen keuzes maakt en overal mee wegkomt. Je haat hem, maar je kunt hem niet loslaten.

Jeetje, wat zit het leven het naamloze hoofdpersonage in Niet dat het iets uitmaakt, de debuutroman van Bert Moerman (31), mee. En hij hoeft er niet eens wat voor te doen, behalve het ondergaan. 'Het leven is een aaneenschakeling van keuzes die niet gemaakt worden.' En door die niet te maken werkt hij als succesvol redacteur voor een uitgeverij, woont hij samen met een knappe vrouw op wie hij niet verliefd is, heeft hij verschrikkelijk rijke schoonouders die hem tegen zijn eigen wil en dank als familie beschouwen, een affaire met een tv-presentatrice en een zelfbewustzijn dat zich nagenoeg beperkt tot zijn eigen charisma. Een ietsiepietsie eikel die voornamelijk van zichzelf houdt, dus. En misschien ook een beetje van zijn beste vriend, met wie alles bespreekbaar lijkt.

De ingedommelde narcist, in wie je je liever niet wil inleven maar aan wiens menselijke trekjes je je als lezer vastklampt, maakt op een dag dan toch een keuze. Met alle gevolgen van dien. Iets té veel…Lees verder

Niet dat het iets uitmaakt

Eerste zin. Het stuk taart kon je ontwijken, maar de vuist niet.

De anonieme verteller uit Bert Moermans debuutroman beseft op een dag dat hij zich in de luren laat leggen. Hij heeft een luizenleventje als redacteur bij een uitgeverij en woont al jaren samen met zijn schat van een Sarah. Een gelukkige en voorspoedige toekomst lijkt zijn deel, tot hij zich afvraagt of hij werkelijk wel zo gelukkig en voorspoedig is. Misschien is hij nog veel te jong om zich te laten ringeloren door de sleur van het bestaan en wordt het tijd om het anker te lichten en zijn eigen koers te gaan varen, daagt het hem iedere dag meer en meer. Wanneer hij Anna ontmoet, een tv-presentatrice met kinky ondergoed en misschien nog wel kinkyer fantasieën, twijfelt hij dus niet lang. Vooral niet omdat Sarahs vader zijn dochter een koffertje zwart geld heeft toegestopt dat intussen al een paar maanden stof ligt te vergaren in het washok.

Moerman bouwt vanuit dat vertrekpunt een amusant en volstrekt pretentieloos verhaal op dat je van de ene verrassing in de andere g…Lees verder

Debuutroman van de Vlaamse schrijver Bert Moerman (1987) over een onvolwassen personage dat als boekenredacteur bij een uitgeverij belast is met het beoordelen van vers aangeleverde manuscripten. Bij toeval ontmoet hij Sarah. Na een gepassioneerde maar kortstondige relatie blijft hij bij haar, uit gewoonte. Het tweetal wordt een groot geldbedrag als erfenis geschonken. Ondertussen leert hij Anna kennen en hij begint te dromen over zijn vrijheid. Nog voordat Sarah hem over zijn affaire kan aanspreken, verongelukt ze. Opvallend is de wijze waarop het verhaal wordt verteld. Er is een auctoriale verteller die het personage in het verhaal in de tweede persoon aanspreekt, daarbij de gebeurtenissen in het verhaal uitsluitend vanuit het perspectief van het personage presenterend. De afstand tussen verteller en personage wordt steeds kleiner totdat ze aan het einde samenvallen. Deze wijze van vertellen laat onverlet dat het verhaal op sommige lezers bizar en onsamenhangend kan overkomen.

Over Bert Moerman

Bert Moerman (1987) is een Belgisch schrijver.

Levensloop

Moerman groeide op in Zuienkerke. Zijn eerste boek Niet dat het iets uitmaakt (Polis), dat hij in New York schreef, leverde hem de publieksprijs van De Bronzen Uil op.

Naast boeken schrijft hij scenario's voor film en televisie, en columns.

Bibliografie

  • Niet dat het iets uitmaakt (2018)
  • Benny (2019)
  • Shampoo (2023)