Boek
Nederlands

Krullen en blubbershampoo

Bette Westera (auteur), Barbara De Wolf (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Iedereen heeft een vader, alleen Kalle niet. Tijdens de vakantie ontmoet hij op een camping toch zijn vader. Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Krullen en blubbershampoo / Bette Westera ; met ill. van Barbara de Wolf
Auteur
Bette Westera
Illustrator
Barbara De Wolf
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Hillen, 2004
94 p. : ill.
ISBN
90-76766-84-3

Besprekingen

Wanstaltige titel draagt dit boek. Maar hij hoort bij het perspectief van het kind, in dit geval achtjarigen die menen dat shampoo van modder krullen oplevert, dat in dit boek consequent aangehouden wordt. De krullen in kwestie zijn die van Kalle. Alleen weet ie niet van wie hij die krullen heeft, zeker niet van zijn moeder, en zijn vader is onbekend. Dat is meteen het hoofdthema van dit boek: het vadergemis van Kalle. Het leidt tot conflicten met zijn moeder. Kalle fantaseert dat een voetballer van Ajax zijn vader is, en vertelt dat zodanig aan de avontuurlijke Kimberley die hij op een camping ontmoet. Blijkt die voetballer plots aanwezig op de camping, en moet Kalle zich in alle bochten wringen opdat zijn leugen niet ontdekt wordt. Tijdens die vakantie komen Kalle en zijn moeder dichter bij elkaar, en komt Kalle de waarheid te weten over zijn vader.

Bette Westera weet de gedachtewereld van een jong kind uitstekend te beschrijven: hun verlangens en gevoelens, hun soms niet zo …Lees verder
Alle kinderen van Kalles klas hebben een vader, alleen hij niet. Hij denkt veel na over 'vaderloos' zijn en stelt zich in gedachten allerlei soorten vaders voor. Zijn moeder is weinig toeschietelijk wanneer Kalle dit probleem met haar wil bespreken. Wanneer het zomervakantie wordt, neemt Kalle met tranen in zijn ogen afscheid van zijn lievelingsmeester Winfried. Hij gaat met moeder op vakantie naar een grote camping. Samen met zijn nieuwe vriendinnetje ontdekt hij het plezier van spelend en fantaserend door de dag leven. Op de camping ontmoet hij echter ook zijn vader: een donkere man met krullen, die goed kan voetballen. Een schitterend verhaal over denken en voelen, over vriendschap en verlangen, over fantasie en de magie van het denken van kinderen. Het mooie Nederlands zit vol dialogen, kleine humor, serieuze problematiek. Daarnaast spelen de mooie, toepasselijke zwartwitillustraties een grote rol: soms klein, soms wat groter, soms paginagroot, maar telkens verrassend, bestaande u…Lees verder

Krullen en blubbershampoo

Kalle is een jongen van acht jaar, die bij zijn moeder woont. Hij heeft geen vader en zou er dolgraag één hebben. Dat gemis vormt de rode draad door het hele verhaal. Hij deelt vaders in volgens netheid, vergelijkt constant ouders van andere kinderen en fantaseert over zijn eigen vader. Op de camping leert hij een vrolijk en grappig meisje kennen. Hij vertelt haar dat zijn vader een bekende Afrikaanse voetballer is. Op het einde vertelt de mama van Kalle hoe het komt dat hij zijn vader niet kent.
Een fijn boek dat vlot leest. Er mochten wel nog meer illustraties zijn, want vier bladzijden tekst achter elkaar is veel voor achtjarigen. De tekeningen zijn op zichzelf niet echt de moeite, maar vormen een welgekomen onderbreking van de tekst. Het boek is opgedeeld in kortere hoofdstukken, die op zich losstaande verhaaltjes vormen. 
Helaas is er bij de druk een fout ingeslopen en is er door het plaatsen van een illustratie een deel van de tekst weggevallen. Een tweede fout is er…Lees verder

Over Bette Westera

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Christoph Rieger

Bette Westera (Velp, 20 juni 1958) is een Nederlands kinderboekenschrijfster. Van 1991 tot en met 2003 woonde en werkte ze op het Franciscaans Milieuproject Stoutenburg.

Bette Westera debuteerde met de kinderbijbelserie Heb je wel gehoord, die ze samen met haar moeder van 1990 tot 1995 schreef. In 1999 verscheen haar eerste prentenboek, getiteld Wil je met me trouwen. Daarna volgde een groot aantal boeken voor kinderen in de basisschoolleeftijd: prentenboeken, boeken met gedichten, voorleesboeken en boeken om zelf te lezen. Bette Westera werkt samen met verschillende illustratoren, onder wie Sylvia Weve, Loes Riphagen, Philip Hopman, Thé Tjong-Khing, Sieb Posthuma, Barbara de Wolf en Harmen van Straaten.

Bekroningen

Het prentenboek Een opa om nooit te vergeten werd bekroond met een Vlag en Wimpel 2001, Golden Apple of Bratislava, Sankei Children’s Book Award en de Grand Prix for the Best Book. Het …Lees verder op Wikipedia

Suggesties