Boek
Nederlands

Vechten voor je leven

Brandon Mull (auteur), Maria Postema (vertaler)
+1
Vechten voor je leven
×
Vechten voor je leven Vechten voor je leven
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Tijdens de speciale ceremonie voor 11-jarigen slagen Conor, Abeke, Meilin en Rollan erin hun totemdier op te roepen. De dieren geven hun speciale krachten. Met elkaar moeten ze de dreigende oorlog in Erdas zien te voorkomen. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Vechten voor je leven
Auteur
Brandon Mull
Vertaler
Maria Postema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Wild born
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2014
196 p.
ISBN
9789025865030 (hardback)

Besprekingen

Vier kinderen, uit verschillende delen van het rijk Erdas, krijgen een totemdier. Dat gebeurt tijdens een speciale ceremonie voor alle kinderen die elf jaar zijn geworden. Lang niet alle kinderen lukt het hun totemdier op te roepen, maar Conor, Abeke, Meilin en Rollan wel. De dieren geven hun speciale krachten. Samen met een valk, wolf, panda en luipaard moeten zij een ophanden zijnde oorlog in Erdas zien te stoppen. Geen kleinigheid voor de kinderen die hun totemdieren nog moeten leren kennen. Het verhaal laat de lezer geregeld gissen wie de kinderen kunnen vertrouwen en dat houdt de spanning erin. Geïnspireerd op godenculturen uit Afrika en Amerika, zou een slechtere schrijver gauw verzand zijn in zweverigheid, maar Mull gaat gelukkig nooit over de rand. Het verhaal heeft veel vaart en kan gezien worden als een spirituele variant op de serie 'De Grijze Jager'. Mull (bekend van 'Fabelhaven') maakte de opzet en schreef dit eerste deel. De overige zes delen worden steeds door andere (g…Lees verder

Spirit Animals. Vechten voor je leven

Elk kind dat twaalf jaar wordt, ondergaat een nectarceremonie. Dat is een eeuwenoud ritueel dat heel wat spanning oplevert. Die dag drinken de kinderen nectar en proberen ze een ‘spirit animal’ op te roepen. Dat is een totemdier dat de eigenaar gehoorzaamt en hem speciale krachten geeft. Maar spirit animals verschijnen maar zelden. De totemdieren maken ook geen onderscheid tussen rijk of arm.
We maken kennis met de vier hoofdpersonages van het boek op de dag van hun ceremonie. Al vlug merk je dat deze personages erg uiteenlopend zijn. Er is Conor, de zoon van een eenvoudige schaapsherder. Hij heeft altijd in alle eenvoud geleefd maar is voor zijn leeftijd erg pienter. Meilin is de dochter van een grote generaal, die goede banden heeft met de keizer van haar land. Meilin duldt geen tegenspraak, is veel luxe gewoon en komt eerder verwaand over. Dan heb je Rollan, een echt zwerfkind, maar met een hart van goud en een groot rechtvaardigheidsgevoel. Tot slot is er er Abeke, opgegroei…Lees verder

Over Brandon Mull

CC BY 3.0 - Foto van/door Nihonjoe

Brandon Mull is een Amerikaans auteur, die vooral bekend is van de fantasyreeks Fabelhaven. Zijn eerste jeugdboek verscheen in 2006 in het Engels. Twee van zijn boeken staan als optie opgegeven voor verfilmingen. Nu woont hij in Utah.

Bibliografie

  • The Candy Shop War (2007) (Filmoptie)
  • Pingo (2009)

Nota: The Candy Shop War zal nog een vervolg krijgen, genaamd The Arcadeland Catastrophe.

Reeksen

  • Fabelhaven - (Fablehaven)
  1. Fabelhaven (2010) - (Fablehaven) (2006) (Filmoptie)
  2. De Opkomst Van De Avondster (2010) - (Rise Of The Evening Star) (2007)
  3. (Grip Of The Shadow Plague) (2008)
  4. (Secrets Of The Dragon Sanctuary) (2009)
  5. (Keys To The Demon Prison) (2010)
  6. (Spirit animals)

In het Nederlands werd Fabelhaven…Lees verder op Wikipedia