Boek
Nederlands

Survivalgids voor pubers

Caja Cazemier (auteur), Juliette de Wit (illustrator)
+1
Survivalgids voor pubers
×
Survivalgids voor pubers Survivalgids voor pubers
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De eerste puistjes, een veranderend lichaam, verliefd zijn, het omgaan met geld en de eerste experimenten op het gebied van seks. Allerlei zaken voor pubers komen langs. Met illustraties in drie kleuren. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Puberteit, Seksualiteit
Titel
Survivalgids voor pubers
Auteur
Caja Cazemier
Illustrator
Juliette de Wit
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2010
139 p. : ill.
ISBN
9789021667898 (paperback)

Besprekingen

Tijdens de puberteit brengen hormonen grote veranderingen teweeg in het lichaam van jongens en meisjes. Bovendien beïnvloeden ze ook hun gedrag, uiterlijk en stemmingen. Om jongeren voor te bereiden op of wegwijs te maken in de fase van hun leven schreef jeugdauteur Caja Cazemier de gids Survivalgids voor pubers.
De literatuurlijst waaruit ze hiervoor putte, oogt indrukwekkend. Ze gaat geen enkel onderwerp uit de weg en toont hoe pubers kunnen omgaan met de onzekerheid, de zoektocht naar hun identiteit, de lichamelijke veranderingen als het krijgen van puistjes, borsten of een lage stem. Cazemier legt de jongeren uit hoe ze zichzelf kunnen accepteren zoals ze zijn, hoe ze vertrouwen kunnen krijgen in hun capaciteiten en assertief leren zijn, hoe ze kunnen omgaan met tegenslagen of met het onbegrip van volwassenen. Op een duidelijke en overzichtelijke manier worden de verschillende lichaamsveranderingen voor meisjes en jongens apart uitgebreid besproken. Er is aandacht voor h…Lees verder
Allerlei zaken die met de puberteit te maken hebben, komen langs. Onderwerpen die aan de orde komen zijn ondermeer het meiden- en jongenslichaam, verschillen tussen jongens en meisjes, gevoelens, vriendschap, geld, seksualisering in de media, sigaretten, drank en drugs, en loverboys. Een onmisbare gids voor iedereen die in de puberteit komt, waarin kort uitleg gegeven wordt over de verschillende onderwerpen, tips gegeven worden, voors en tegens tegenover elkaar worden gezet en waarin checklists staan. Aantrekkelijke, kleurrijke uitgave, met illustraties. Voor de hele lay-out is gebruikgemaakt van de kleuraccenten blauw, paars en rood/roze. Met voorwoord, inhoudsopgave, nawoord van de auteur, handige websites, adressen en telefoonnummers, register en literatuuropgave. Deze uitgave is een voortzetting van de 'Survivalgids voor brugklassers'* (2008, 4e herziene druk). Vanaf ca. 12 jaar.

Over Caja Cazemier

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Baeke

Caja Cazemier (Spijkenisse, 5 september 1958) is een Nederlandse schrijfster van jeugdboeken.

Biografie

Caja Cazemier groeide op in Groningen en woont in Leeuwarden. Na de middelbare school studeerde ze Nederlandse taal- en letterkunde. Tijdens haar studie besteedde ze veel aandacht aan jeugdboeken. Ze schreef een scriptie met als titel: Gemengde gevoelens. Jeugdliteratuur voor meisjes in de puberteit. Na haar studie werkte Cazemier twaalf jaar als lerares Nederlands. Sinds 2002 besteedt ze al haar tijd aan het schrijven van boeken.

Cazemier schrijft voor jongeren tussen de 11 en 16 jaar. Haar verhalen gaan vrijwel allemaal over onderwerpen waarmee jongeren op die leeftijd mee te maken kunnen hebben: de brugklas, verliefdheid, seksualiteit, alcohol, drugs en lachgas, online daten, sociale media, online pesten, uitgaansgeweld, loverboys, gescheiden ouders, samengestelde gezinnen, depressie, rouwverwerking, enzovoort…Lees verder op Wikipedia