Een Zweedse medewerker van een zakenbank in Moskou moet toezien hoe een grote aandelentransactie eindigt in de dood van de eigenaar en hoe zijn vriend wordt vermoord wegens het bezit van een klein aandelenpakket.
Titel
De poppenspeler / Grebe & Leander
Auteur
Camilla Grebe Paul Leander-Engström
Vertaler
Edith Sybesma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Dirigenten från Sankt Petersburg
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2013
357 p.
ISBN
9789041423900 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De Zweed Tom Blixen werkt in Moskou voor een zakenbank. Hij wordt door een oliebedrijf gevraagd een aandelentransactie te begeleiden. Maar na de transactie wordt de vroegere eigenaar vermoord en ook Toms vriend Fredrik, die een klein aandelenpakket bezit, wordt vermoord. Zijn vriendin Olga, die de aandelen erft, is de volgende in de rij slachtoffers. En als blijkt dat Tom voogd is geworden van Olga’s dochtertje, beseft hij dat hij nu ook op de lijst potentiële slachtoffers staat. Bij het politie-onderzoek blijkt dat machtige politici aan een heleboel touwtjes trekken. De roman is deels gebaseerd op persoonlijke ervaringen en dat maakt deze huiveringwekkend. De Zweedse schrijvers tonen aan hoe oligarchen in Rusland te werk gaan, hoe ver de corruptie verbreid is en in wat voor verziekt systeem de Russen leven. Goedwillende ambtenaren en politiemensen wordt het werken onmogelijk gemaakt. Het verhaalt verbijstert vanaf het begin en blijft dat doen. Tom Blixen is de overtuigende hoofdperso…Lees verder

Over Camilla Grebe

CC BY 3.0 - Foto van/door Juliaholke

Camilla Christina Grebe (Enskede, 20 maart 1968) is een Zweeds schrijfster.

Biografie

Grebe werd in 1968 als Camilla Christina Eriksson geboren in Enskede en groeide op in Älvsjö, Stockholm. Grebe behaalde een Civilekonom-graad op de Handelshogeschool van Stockholm. Na haar studies richtte ze de audioboekenuitgeverij Storyside op, werkte als marketingmanager bij Lernia AB en was CEO bij een van Vin & Sprit’s dochterondernemingen.

Carrière

In 2009 debuteerde Grebe met de detectiveroman Någon sorts frid die ze samen met haar zus Åsa Träff schreef. Het was het eerste boek in de Siri Bergman-serie, daarna volgden nog vier delen. Twee romans uit de serie werden genomineerd voor de Zweedse literatuurprijs bästa svenska kriminalroman, Bittrare än döden in 2010 en Innan du dog in 2012.

Van 2013 tot 2016 schreef ze samen met …Lees verder op Wikipedia