Boek
Nederlands
Titel
De schimmenjager
Auteur
Camilla Grebe
Vertaler
Ydelet Westra
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Skuggjägaren
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2021
455 p.
ISBN
9789403116518 (paperback)

Besprekingen

In 1944 heeft Elsie Svenns het zwaar als politieagent in Stockholm omdat veel mensen vinden dat vrouwen niets te zoeken hebben bij de politie. Alleen als geen mannen beschikbaar zijn, wordt ze op meldingen afgestuurd. Zo ook als ze naar een heftige ruzie wordt gestuurd, waar de dader haar aanvalt en vermoordt. Dochter Britt-Marie, opgegroeid bij adoptieouders, merkt dertig jaar later als rechercheur dat de politie nog steeds vrouwonvriendelijk is. In de verkrachtingszaak waaraan ze werkt lijkt een verband te zijn met de zaak waarbij Elsie omkwam: een man die vrouwen doodt en aan de vloer vastspijkert. Als In 1985 deze Träskmoordenaar weer actief lijkt te zijn helpt profiler Hanne de politie een profiel op te stellen en ontdekt een verband met de zaken uit 1944 en 1974. Toch volgt pas in 2019 de ontknoping. Het werk van de Zweedse thrillerauteur (1968) werd twee maal onderscheiden met de Glass Key Award. Ook dit is weer een uitstekende, spannende en goed vertaalde misdaadroman, met vee…Lees verder

Over Camilla Grebe

CC BY 3.0 - Foto van/door Juliaholke

Camilla Christina Grebe (Enskede, 20 maart 1968) is een Zweeds schrijfster.

Biografie

Grebe werd in 1968 als Camilla Christina Eriksson geboren in Enskede en groeide op in Älvsjö, Stockholm. Grebe behaalde een Civilekonom-graad op de Handelshogeschool van Stockholm. Na haar studies richtte ze de audioboekenuitgeverij Storyside op, werkte als marketingmanager bij Lernia AB en was CEO bij een van Vin & Sprit’s dochterondernemingen.

Carrière

In 2009 debuteerde Grebe met de detectiveroman Någon sorts frid die ze samen met haar zus Åsa Träff schreef. Het was het eerste boek in de Siri Bergman-serie, daarna volgden nog vier delen. Twee romans uit de serie werden genomineerd voor de Zweedse literatuurprijs bästa svenska kriminalroman, Bittrare än döden in 2010 en Innan du dog in 2012.

Van 2013 tot 2016 schreef ze samen met …Lees verder op Wikipedia