Boek
Nederlands
Een oude man maakt van hout een pop. Dan leeft de pop! Zijn neus wordt lang als hij jokt. Een fee helpt hem. AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Leesniveau
AVI E3, AVI 3
Titel
Pinokkio / met prenten van Katya Longhi ; vrij naar Carlo Collodi
Naar het werk van
Carlo Collodi
Illustrator
Katya Longhi
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Pinocchio
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2017
30 p. : ill.
ISBN
9789462912168 (hardback)

Besprekingen

Het klassieke verhaal van Pinokkio, ten onrechte een sprookje genoemd, bewerkt voor kinderen met slechts een jaar leeservaring, AVI-E3. Een stuk hout wordt door een oude timmerman, Gepetto, bewerkt tot een prachtige marionet die tot leven komt en dan allerlei avonturen beleeft. In dit eerste leesboekje is het verhaal wel heel erg ingedikt. Belangrijke passages uit het boek worden tot slechts enkele eenvoudige regels teruggebracht, en informatie ontbreekt (hoe is Gepetto in de walvis geraakt?). Hierdoor komen de hoofdpersonages, Pinokkio en Gepetto, onvoldoende uit de verf. Het taalgebruik is aan het AVI-niveau aangepast, korte zinnen, eenvoudige woorden. De namen Pinokkio en Gepetto worden weergegeven als kleine afbeeldingen. De in iets grote lettertype en kleur weergegeven tekst, vraagt om een bepaalde intonatie bij het lezen. De enigszins ouderwets aandoende illustraties bevatten voldoende details om de tekst aan te vullen. Een sympathieke poging maar toch wat minder geslaagde bewer…Lees verder

Over Carlo Collodi

Collodi (pseudoniem van Carlo Lorenzini, Florence 24 november 1826 – Florence 26 oktober 1890) was een Italiaans journalist en schrijver. Hij ontleende zijn schrijversnaam aan het dorp Collodi, in de provincie Pistoia, waar zijn moeder was geboren.

Hoewel hij verschillende werken op zijn naam heeft staan, is hij vooral bekend gebleven als schrijver van Pinokkio (Pinocchio).

Politiek bevlogen als hij was, stichtte hij in 1848 een satirisch blad (Il Lampione), dat in 1849 door de groothertog van Toscane werd verboden, maar in 1860 weer op de markt verscheen.

Lorenzini maakte in 1856 naam met Un romanzo in vapore. Da Firenze a Livorno. Guida storico-umoristica (1856) over de nieuwe spoorweg tussen beide plaatsen en hield zich ook volop bezig met verschillende politieke nieuwsbladen zoals Il Fanfulla. Tegelijkertijd had hij zitting in de censuurcommissie voor het theater. In deze periode schreef hij satirische en humoristische sketches en verha…Lees verder op Wikipedia