Boek Nederlands

De bruiloft

Carson McCullers (auteur)

1 exemplaar beschikbaar

Een 12-jarig, fantasievol meisje, dat aan haar lot wordt overgelaten, zoekt aanspraak bij de zwarte huishoudster.
Onderwerp
Adolescentie
Titel
De bruiloft
Auteur
Carson McCullers
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The member of the wedding
Editie
3de geh. herz. dr.
Uitgever
Amsterdam: Querido, 1988
176 p.
ISBN
90-214-7446-8

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Hoofdbibliotheek

zondag: 10:00 - 12:30
maandag: Gesloten
dinsdag: 10:30 - 19:30
woensdag: 10:30 - 17:00
donderdag: 10:30 - 19:30
vrijdag: 10:30 - 17:00
zaterdag: 10:00 - 16:00

Adres

Moensstraat 19
2800 Mechelen
(Toon op kaart)

Contactgegevens

015 40 44 70
Beschikbaarheid Uitgave Plaats in de bib
Beschikbaarheid
Nog in verwerking
Uitgave
Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2019
Plaats in de bib
GELIJKVLOERSE VERDIEPING: Romans
MCCU
Beschikbaarheid
Aanwezig
Uitgave
Querido, 1988
Plaats in de bib
MAGAZIJN : Romans (zie infobalie)
MACC

Besprekingen

Seksueel ontwaken van een eenzame ziel

ROMAN. Toen in 1946 The Member of the Wedding het licht zag, was Carson McCullers gevierd en ongelukkig. Maar wij kunnen alleen maar blij zijn met de vertaling van deze roman.

'Certainly I have always felt alone', schreef Carson McCullers (1917-1967) in het voorwoord op haar toneelstuk The Square Root of Wonderful. Het jaar was 1958 en ze had inderdaad reden tot klagen. Weliswaar was ze na haar omineus getitelde debuutroman The Heart Is a Lonely Hunter, die ze publiceerde op 23-jarige leeftijd, uitgegroeid van wonderkind tot succesvolle gevestigde waarde, maar haar leven was tot dusverre bepaald tragisch verlopen en gevuld geweest met ernstige gezondheidstrubbels - haar eerste beroerte had haar getroffen in 1941, en inmiddels was de linkerzijde van haar lichaam verlamd en had ze blijvende zichtproblemen. Ze was tot twee keer toe met dezelfde man getrouwd, Reeves McCullers, even fervent alcoholistisch als zijzelf, die haar in 1953 voorgesteld had samen zelfmoord te plegen. Enigszins tegen haar aard in weigerde ze, en dus deed hij het maar in zijn eentje. Haar eigen dood, op haar vijftigste, volgde op een wekenlange coma.

Of het lot voor Frankie Add…Lees verder

Herkenbaar tienerdrama in het zinderende Zuiden

Carson McCullers (1917-1967) was de koningin van het oproepen van de sfeer van het zinderende, lome Zuiden van de Verenigde Staten. In Op jouw bruiloft, haar derde roman die onlangs opnieuw is vertaald, is zij hierin op haar best. 'Boven de doffe spiegel achter de tapkast brandden blauwe neonlampen, zodat de gezichten een bleekgroene tint kregen, en een langzaam draaiende elektrische ventilator verspreidde golven warme muffe lucht door de ruimte.'

De roman uit 1946 draait om de eenzaamheid en verveling van een jonge tomboy, tijdens een eindeloos lange zomer. Elke dag 'draalde ze maar wat op drempels', in gezelschap van haar 6-jarige neefje John Henry West en de zwarte kokkin Berenice. Frankie voelt zich 'unjoined', door Molly van Gelder als 'los van de wereld' vertaald. In een poging tot verbinding meldt ze zich bij het Rode Kruis om bloed te geven voor het leger - het is 1944. Maar daar vinden ze haar te jong. Zelfs de oorlog sluit haar buiten.

Haar grote verlangen is naar het aanstaande huwelijk van haar broer en zijn bruid. Ze is verliefd op alle twee, denkt ze, en ze hoopt dat zij haar mee willen nemen uit het gat waarin ze woont, zodat ze stralend tussen het echtpaar in een nieuw leven kan beginnen.

McCullers' belangrijkste thema's keren in deze roman terug: uitsluiting op basis van geslacht of kleur, en de wens aan opgelegde identiteiten te ontsnappen; eenzaamheid, en de onverwachte momenten van menselijk…Lees verder

Het meisje Frankie, in het begin van haar puberteit, voelt zich overal buiten staan. Haar vriendin is verhuisd en de enige vrouw aan wie zij haar gedachten en gevoelens kwijt kan is de negerin die het huishouden voor haar en haar vader doet. Deze gesprekken vormen voor een groot deel de inhoud van het boek. De fantasiee͏̈n van Frankie, de luchtkastelen die zij bouwt worden nuchter maar liefdevol becommentarieerd door de huishoudster. Een neefje van 6 jaar fungeert als steunpunt. Wanneer Frankie haar fantasiee͏̈n tot werkelijkheid wil maken, komt zij hardhandig met beide benen op de grond terecht. Een verfijnde psychologische roman met een uitstekende karaktertekening. Zeer aanbevolen. Vrij kleine druk. De eerste twee drukken zijn in 1965 en 1972 verschenen onder de titel: "Die wonderlijke zomer". De vertaling werd enigszins herzien.

Over Carson McCullers

Carson McCullers, geboren als Lula Carson Smith (Columbus, Georgia, 19 februari 1917 — Nyack, New York, 29 september 1967) was een Amerikaans schrijfster. Ze schreef fictie waarin de spirituele isolatie van de buitenstaanders in de zuidelijke staten van de VS werd beschreven.

Leven

Ze groeide op in Georgia. Haar dominante moeder was ervan overtuigd dat ze wereldberoemd zou worden. Vanaf haar tiende jaar studeerde ze vlijtig piano, maar haar droom een groot soliste te worden op de concertpodia ging in rook op door een reumatische aandoening. Ze trok op 17-jarige leeftijd naar New York om daar een cursus creatief schrijven te volgen aan de universiteit. Ze trouwde met James Reeves McCullers in 1937. Dit huwelijk werd al vanaf het begin gekenmerkt door alcoholmisbruik en seksuele ambivalentie. Beiden werden verliefd op dezelfde man, de componist David Diamond. Na het verschijnen van haar eerste roman The Heart Is a Lonely Hun…Lees verder op Wikipedia