Kleine brandjes overal

Celeste Ng (auteur), Saskia Peterzon-Kotte (vertaler), Anna Livestro (vertaler)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Het recht op een kind

Roman. De zelfgenoegzaamheid van de progressieve rijke Amerikaanse middenklasse en de vraag of het bloed dan wel liefde is dat van mensen ouders maakt, staan centraal in de tweede roman van de Chinees-Amerikaanse Celeste Ng.

'De brandweer zei dat er overal kleine brandjes waren. (...) Meerdere brandhaarden. Mogelijk gebruik van een brandversneller. Geen ongeluk.' Zo eindigt Celeste Ng het eerste hoofdstuk van haar nieuwe roman, met een misdrijf. Zo ging het ook in haar gelauwerde debuut, Wat ik nooit eerder heb gezegd. Daar wordt al op de eerste bladzijden een zestienjarig meisje dood teruggevonden.

Toch is Kleine brandjes overal niet de zoveelste literaire thriller. Als de lezer zich verliest in het verhaal, is dat niet wegens de whodunit. De motieven van de dader zijn het zwakste element van dit boek. Wel zet Ng geloofwaardige personages neer, ze hanteert een elegante, sprankelende stijl en kaart relevante kwesties aan zonder de lezer van deze of gene zienswijze te willen overtuigen.

De roman speelt zich af in de jaren 90 in Shaker Heights, de rijke buitenwijk van Cleveland, Ohio, waar de auteur zelf haar tienerjaren doorbracht. De buurt, waar ook acteur Paul Newman opgroeide, krijgt de…Lees verder

Fotografe Mia en haar dochter Pearl hebben overal in de VS gewoond, maar het lijkt erop dat Shaker Heights hun definitieve woonplaats gaat worden. Pearl heeft het naar haar zin op de middelbare school en raakt bevriend met de kinderen van de Richardsons, de eigenaren van hun huis. Als Mia zich de toorn van mevrouw Richardson op de hals haalt door de Chinese biologische moeder van een adoptiekind van een van haar vrienden te steunen, zet dit een serie van gebeurtenissen in werking met verstrekkende gevolgen. Deze spannende en zeer toegankelijke roman boeit vanaf het begin, mensen blijken geheimen met zich mee te dragen en zijn veel minder aardig dan ze doen voorkomen. De lezer wordt meegenomen in deze rollercoaster en vindt pas aan het eind de ware toedracht uit. Dit is de tweede roman* van de Chinees-Amerikaanse schrijfster.