Boek
Nederlands

Ssst! : we hebben een plan

Chris Haughton (auteur), J.H. Gever (vertaler)
+1
Ssst! : we hebben een plan
×
Ssst! : we hebben een plan Ssst! : we hebben een plan
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
In een donker bos jagen vier mannetjes op een vogel. Maar wat ze ook bedenken, de vogel is hen steeds te slim af. Het kleinste mannetje pakt het heel anders aan. Prentenboek met kleurrijke, collageachtige illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Ssst! : we hebben een plan
Auteur
Chris Haughton
Vertaler
J.H. Gever
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Shh! : we have a plan
Editie
2
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2014
[44] p. : ill.
ISBN
9789025756208 (hardback)

Besprekingen

Vier kabouterachtige wezentjes staren de lezer aan vanaf de hemelsblauwe cover. Ze hebben wel wat weg van de Daltons, zo keurig op lengte gerangschikt. Het viertal heeft duidelijk snode plannen, zo blijkt uit hun opgeheven wijsvingertjes, bivakmutsen en de oorlogsverf op hun gezicht. Een van de kaboutertjes, de kleinste van het stel, staat een beetje afgezonderd van de rest. Wie niet sterk is, moet slim zijn: uiteindelijk zal hij diegene zijn die hun missie doet slagen. Nou ja, bijna dan. Want zoals we gewend zijn van Chris Haughton, eindigt dit verhaal met een leuke twist.
Qua opzet lijkt Ssst! We hebben een plan sterk op Haughtons eerste prentenboek Mama kwijt. Dat herhaling, kleurschakering en visuele aanwijzingen zijn grote fort zijn, blijkt ook hier. Het plan van de kaboutertjes bestaat erin een vogel te vangen. Met zijn felroze verentooi is het beest niet te missen in het bos van blauwtinten. De vogel ontgaat ook het kleinste kaboutertje niet, die het beestje …Lees verder
Vier gemutste wezentjes lopen door een bos. De drie grootsten hebben vangnetten bij zich. Als ze een kleurige vogel zien zitten, groet het kleinste figuurtje hem enthousiast. Maar hij moet stil zijn van de anderen, die de vogel juist willen vangen. De voorste telt tot drie, roept hard ‘Nu!’, en dan… vliegt het diertje weg. Zo mislukt hun plan tot drie keer toe. Dan trekt het kleinste wezentje zijn eigen plan waardoor hij zich al snel omringd weet door tientallen kleurige vogeltjes. Net als in de eerste twee prentenboeken van deze succesvolle schrijver/illustrator ligt de kracht van deze uitgave enerzijds in de plot, dat met een minimale hoeveelheid tekst en spanningsverhogende herhalingen onder andere de domheid van de drie jagers goed weergeeft, en anderzijds in de inmiddels bekende, veelzeggende illustraties. Het bos ademt een donkere, blauwe sfeer uit waardoor het vogeltje er extra kleurrijk uitspringt. Zowel de tekst als de tekening trekken de sympathie van de lezer direct naar he…Lees verder

Ssst! We hebben een plan

In een donker bos wordt ijverig op een vogeltje gejaagd door vier mannen. Maar het dier is hen telkens te slim af. Tot het kleinste mannetje een bijzondere methode toepast.
Deze korte samenvatting doet het leuke verhaal eigenlijk oneer aan, maar meer dan dit kan ik niet verklappen. Het is namelijk eigen aan de verhalen van Haughton dat er aan het einde een grappige twist komt. Denk maar aan het kleine uiltje in 'Mama kwijt' of aan de 'Stoute hond' in het gelijknamige boek. De grote kleurvlakken werden ook dit keer gebruikt, het donkere bos werd gecreëerd door enkel tinten blauw te gebruiken, doorbroken door het roodroze vogeltje dat moest afsteken. De mannen lijken wel gecamoufleerd: ook zij zijn van top tot teen in het blauw gekleed. Hun kleren bevatten prints zoals in de schutbladen, die een beetje aandoen als de prenten van Azteken. Op dit moment erg hip in de modewereld trouwens. Misschien nog een knipoog van de auteur?
Net zoals ongetwijfeld veel mensen met mij, kijk …Lees verder