Boek
Nederlands

Taalkracht : andere woorden, andere werelden

Christien Brinkgreve (redacteur), Eric Koenen (redacteur), Sanne Bloemink (redacteur)
Negentien essays van diverse auteurs over de wederzijdse bei͏̈nvloeding van taal en maatschappij.
Onderwerp
Sociolinguïstiek
Titel
Taalkracht : andere woorden, andere werelden
Redacteur
Christien Brinkgreve Eric Koenen Sanne Bloemink
Inleider
Paul Verhaeghe
Taal
Nederlands
Uitgever
Leusden: ISVW Uitgevers, © 2020
174 p.
ISBN
9789492538727 (paperback)

Besprekingen

In negentien opstellen komen de oorzaken en gevolgen van taalverschuivingen aan de orde. Tot de auteurs behoren schrijvers als Adriaan van Dis en Daan Heerma van Voss, maar ook een hoogleraar psychiatrie, een kunsthistorica en een socioloog, die allen vanuit hun vakgebied aantonen hoe ons taalgebruik veranderd is als gevolg van verschuivende maatschappelijke structuren. Ook het omgekeerde wordt besproken: hoe de macht van de taal in staat is om gewenste veranderingen in sociale verhoudingen aan te brengen, door begrippen en mensen te ontdoen van stigmatiserende definities. De voorbeelden komen uit het onderwijs, de zorg, maar ook de journalistiek en de musea: zo hebben woorden als ‘neger’, ‘laagopgeleid’, ‘hoogbegaafd’ een sterk bepalende lading. Dit interessante boek is een initiatief van Babel, een gezelschap van mensen uit verschillende vakgebieden, dat probeert een taal te ontwikkelen waarin andere woorden nieuwe waarden moeten hechten aan begrippen. Met voorwoord en nawoord van d…Lees verder

Over Christien Brinkgreve

Christine Dorothea Antoinette (Christien) Brinkgreve (Amsterdam, 8 augustus 1949) is een Nederlands hoogleraar sociologie aan de Universiteit Utrecht. Ze is tevens publiciste.

Biografie

Brinkgreve, een dochter van de beeldhouwer Geurt Brinkgreve en Sjuwke Kunst, studeerde sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 1984 promoveerde op een dissertatie over de geschiedenis van de psychoanalyse in Nederland. Van 1987 tot 1991 was ze hoogleraar vrouwenstudies aan de Universiteit van Nijmegen. Ook was ze redacteur van het Amsterdams Sociologisch Tijdschrift.

Belangrijke thema's in haar werk zijn de intieme relaties tussen mannen en vrouwen en ouders en kinderen en het omgaan met emoties. Bekende werken van haar hand zijn De vrouw en het badwater (1992), Van huis uit (1997) (met wijlen Bram van Stolk) en Vroeg mondig, laat volwassen (2004).

Brinkgreve is weduwe van omroepbestuurder, journa…Lees verder op Wikipedia