De jongens van Nickel : roman

Colson Whitehead (auteur), Harm Damsma (vertaler), Niek Miedema (vertaler)
Op een tuchtschool in het Diepe Zuiden van Amerika worden, terwijl de burgerrechten voor zwarten zijn ingevoerd, vooral de zwarte leerlingen mishandeld en zelfs vermoord.
Extra onderwerp
5 sterren (Standaard der Letteren), 3,5 sterren (Humo), racisme, Zuidelijke staten van de Verenigde Staten, Verenigde Staten, gevangenissen, NRC, boeken, De Standaard der Letteren, Beste Boeken 2019, Tips voor jongeren : www.boekenzoeker.org, The Guardian, best fiction of 2019, Humo, Humo, toppers ***1/2, Feeling, De Standaard der Letteren, Bib en school : leeslijst 5-6, Racisme ; Zuidelijke staten van de Verenigde Staten (volw. verhalend), Gevangenissen ; Verenigde Staten (volw. verhalend), Seksueel geweld (volw. verhalend), Racisme ; zuidelijke staten van de Verenigde Staten (volwassenen fictie), Gevangenissen ; Verenigde Staten (volwassenen fictie), Seksueel geweld (volwassenen fictie), Racisme (volw. verhalend), Gevangenissen (volw. verhalend), Racisme ; zuidelijke staten van de Verenigde Staten (volwass. fictie), Gevangenissen ; Verenigde Staten (volwass. fictie), Seksueel geweld (volwass. fictie), Historische literatuur (volw.), Racisme ; zuidelijke staten van de Verenigde Staten (volw.), Black History Month 2022, Verenigde Staten (volwassenen verhalend), Racisme (volwassenen verhalend), Racisme ; Verenigde Staten (volwassenen verhalend), Racisme ; Zuidelijke Staten van de Verenigde Staten (volwassenen verhalend), Gevangenissen (volwassenen verhalend), Gevangenissen ; Verenigde Staten (volwassenen verhalend), Seksueel geweld (volwassenen verhalend), Tips voor jongeren, seksueel geweld, Sprinter 2019, Historisch, Historische romans, seksueel misbruik, Amerikaanse literatuur, Romans; Historische literatuur; Racisme; zuidelijke staten van de Verenigde Staten; Gevangenissen; Verenigde Staten; Seksueel geweld, Historische literatuur; Racisme; zuidelijke staten van de Verenigde Staten; ; Gevangenissen; Seksueel geweld
Titel
De jongens van Nickel : roman
Auteur
Colson Whitehead
Vertaler
Harm Damsma Niek Miedema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Nickel boys
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2019
270 p.
ISBN
9789025454579 (hardback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Wreed en wereldvreemd

Roman. De jongens van Nickel, de nieuwe roman van Colson Whitehead, is minstens zo sterk als zijn met prijzen overladen De ondergrondse spoorweg.

De verontwaardiging ritselde door mijn lijf tijdens het lezen van dit krachtige boek over een tuchtschool voor blanke en zwarte jongens. Nickel is de fictieve naam voor de Dozier School for Boys in Florida. In 2014 hoorde de Amerikaanse schrijver Colson Whitehead voor het eerst over deze school waar de directie een ziekelijk beleid voerde, voor zover je van een beleid kan spreken. Wrede willekeur droegen de leraren en opzichters blijkbaar het hoogst in het vaandel.

Whitehead kiest heel slim voor een verteller die alles overziet en die bericht over heden, toekomst en verleden. Hij houdt afstand zonder dat zijn verhaal aan intimiteit inboet.

Het verhaal begint in het heden: samen met een groep archeologen arriveren we op het kerkhof van de tuchtschool. Een van de wetenschappers ontdekt een officieuze begraafplaats waar ze de stukgeslagen beenderen van leerlingen opgraaft. Vervolgens verlaten we de school en keren we terug naar de vroege jaren 60. We lopen mee met Elwood…Lees verder

Whiteheads boek is een victorie

Met grote verbeeldingskracht en een scherp observatievermogen vertelt Colson Whitehead het gruwelijke verhaal van een tuchtschool.

Het was dus geen toeval, geen toevallige uitschieter, dat prachtige De ondergrondse spoorweg (The Underground Railway) waarmee Colson Whitehead, auteur van vijf eerdere romans, in 2016 doorbrak bij een groot publiek en bekroond werd met de Pulitzer Prize.

Na de verrassende, surrealistische wijze waarop hij in deze roman Amerika's slavernijverleden tot leven wekte, heeft Whitehead ditmaal gekozen voor een bijna historische benadering. In De jongens van Nickel (de Amerikaanse editie The Nickel Boys verschijnt half juli) vertelt hij een verhaal waarin de personages aan zijn verbeelding zijn ontsproten, maar dat voor de rest is gebaseerd op feiten die even bizar als keihard zijn.

Enkele jaren geleden kwam aan het licht dat de geruchten over de Arthur G. Dozier School for Boys in Florida, die al decennialang de ronde deden, nog door de werkelijkheid werden overtroffen. Nadat in 2009 een onderzoek was ingesteld naar deze tuchtschool, werden niet alleen de geruchten over lij…Lees verder

Bloed in de gympjes

BOEKENBAL

Amper drie jaar nadat hij voor zijn slavernijroman ‘De ondergrondse spoorweg’ een Pulitzer Prize, een National Book Award en een rist andere literaire prijzen op de schoorsteenmantel heeft mogen zetten, duikt Colson Whitehead opnieuw in een afreus stuk Afro-Amerikaanse geschiedenis. Dat Oprah Winfrey en Barack Obama zich destijds hebben geout als enthousiaste lezers van zijn verhaal over het geheime netwerk van burgers die ontsnapte slaven uit de zuidelijke staten smokkelden, heeft wellicht meer gedaan voor de verkoop van ‘De ondergrondse spoorweg’ dan alle literaire prijzen samen. Toch moeten ook die officiële bekroningen Colson Whitehead deugd gedaan hebben. De New Yorkse schrijver mocht dan wel iets minder experimenteel of opzichtig taalvirtuoos aan de slag zijn gegaan dan in zijn vorige romans, de grandioze literaire geste die hij maakte door de metafoor van de Underground Railroad uit te werken alsof het letterlijk een ondergronds spoorwegennet bet…Lees verder

Op feiten gebaseerde roman over de gruwelijke cultuur op een tuchtschool in het Diepe Zuiden van Amerika. In de jaren zestig van de vorige eeuw wordt de zwarte student Elwood Curtis door een misverstand naar de Nickel Academy gestuurd, een tuchtschool in Florida. Terwijl Martin Luther King de burgerrechten van de zwarte bevolking voorgoed op de kaart heeft gezet, is daar op Nickel niets van te merken. Nickel is een ‘pijnfabriek’ waar de blanke bewakers zich te buiten gaan aan sadisme en rassenhaat en waar (vooral de zwarte) leerlingen worden misbruikt en mishandeld. Elwood ontdekt aan den lijve hoe leerlingen in het ‘Witte Huis’ (een afgelegen schuur op het schoolterrein) stelselmatig worden afgetuigd. Sommige jongens worden mee naar ‘achter’ genomen en komen niet meer terug. De intellectuele Elwood raakt bevriend met de door het leven geharde Turner die nog maar één doel heeft: ontsnappen uit deze hel. Colson Whitehead (1969) schreef een zevental romans, waaronder ‘De ondergrondse sp…Lees verder

Het boek als hefboom

Colson Whiteheads nieuwe roman over een gruwelijke tuchtschool voor straatschoffies in Florida toont racisme en segregatie in de jaren zestig.

Vijf jaar geleden werd nabij de Dozier School for Boys in Marianna, Florida een gruwelijke vondst gedaan: op een heuvel achter de school bleken meer dan vijftig kinderen te zijn begraven. De meeste overblijfselen waren niet meer te identificeren. De tuchtschool was net een paar jaar gesloten en al vaker in opspraak geweest, maar een deugdelijk onderzoek naar de misdaden had nooit plaatsgevonden.

Sinds 1900 werden op het instituut jongens in de leeftijd van 5 tot 20 jaar gevangengezet voor soms belachelijk kleine vergrijpen (roken op straat, rondhangen, winkeldiefstal), ze moesten zogenaamd leren en werken, maar werden uitgebuit, uitgehongerd, misbruikt en gemarteld. Sommige scholieren verdwenen van de ene op de andere dag. Met de vondst van de graven werd duidelijk hoe. Dozier bleek een hel en een massagraf.

Colson Whitehead veranderde in zijn nieuwe roman 'De jongens van Nickel' de naam van de school in Nickel Academy, verder hoefde hij zich alleen maar aan de gruwel…Lees verder

Over Colson Whitehead

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Colson Whitehead (New York, 6 november 1969) is een Amerikaanse schrijver.

Biografie, werk

Colson Whitehead is het derde kind van vier uit een New Yorkse familie. In 1991 studeerde hij af aan Harvard. Tussen 1994 en 1996 was hij recensent voor The Village Voice.

In 1999 begon Whitehead met het schrijven van boeken. Hij behandelt in zijn werk vooral Afro-Amerikaanse thema's die te maken hebben met gelijkberechtiging. Voor zijn roman The Underground Railroad (2016) kreeg hij de National Book Award (2016) en de Pulitzerprijs voor fictie (2017). Het boek verhaalt over twee slaven die, in een zoektocht naar vrijheid, via het netwerk van de Underground Railroad vanuit de Zuidelijke staten hun weg naar de Noordelijke staten proberen te vinden. Het was het lievelingsboek van president Obama. In 2020 ontving Whitehead andermaal de Pulitzerprijs voor fictie, deze keer voor …Lees verder op Wikipedia