Boek
Nederlands
Na een pandemie die de mensheid in tweeën heeft gespleten, proberen verdelgingseenheden Manhattan terug te veroveren op de levende doden.
Titel
Zone 1 : roman
Auteur
Colson Whitehead
Vertaler
Harm Damsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Zone one
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022
362 p.
ISBN
9789025473013 (paperback)

Besprekingen

Antiheld in zombieland

Van historische romans tot detectives en misdaadboeken: van Colson Whitehead (52) kun je veel verwachten. Maar een zombieroman? Daar vielen in de literaire wereld in 2011 de monden pas echt van open. Welkom in het elf jaar later eindelijk vertaalde Zone 1.

Elf jaar geleden stond Colson Whitehead al bekend als een auteur die in elk boek een nieuw genre verkende. Anno 2011 had hij een detective geschreven (De intuïtionist), een verzameling essays over New York (De Colossus van New York), een satire over het Amerikaanse consumentisme (Apex is een pleister op de wonde) en een bildungsroman (Sag Harbor). Maar toen hij dat jaar met een zombieroman kwam, was er verbazing alom. Was dat niet een beetje beneden de literaire waardigheid van een auteur als hij? Was er zoiets als een literaire zombieroman denkbaar?

Sindsdien verschenen er van Whiteheads hand een boek over poker (De kaarten op tafel), een allegorie over racisme (De ondergrondse spoorweg), een variatie op de historische roman (De jongens van Nickel) en een zogeheten heist novel, oftewel een misdaadroman met een roofoverval in het hart (Harlem Shuffle). Maar nog altijd geldt die zombieroman ietwat als een buitenbeentje. Het is waarschijnlijk geen toeval dat dit boek, Zon…Lees verder

Literaire zombies in New York

In deze zombieroman van Colson Whitehead overleeft de volhardende middenmaat. Dat levert geen bijster interessante hoofdfiguur op, maar het slot is fraai.

Ook elf jaar geleden stond Colson Whitehead al bekend als een auteur die in elk boek een nieuw genre verkent. In 2011 had hij een detective geschreven (De intuïtionist), een essaybundel over New York (De Colossus van New York), een satire over het Amerikaanse consumentisme (Apex is een pleister op de wonde) en een bildungsroman (Sag Harbor). Maar toen hij dat jaar met een zombieroman kwam, was er verbazing alom. Was dat niet beneden de literaire waardigheid van een auteur als hij? Was er zoiets als een literaire zombieroman denkbaar?

Sindsdien publiceerde Whitehead een boek over poker (De kaarten op tafel), een allegorie over racisme (De ondergrondse spoorweg), een variatie op de historische roman (De jongens van Nickel) en een zogeheten heist novel: een misdaadroman met een roofoverval in het hart (Harlem Shuffle). Maar nog altijd geldt die zombieroman als een buitenbeentje. Het is waarschijnlijk geen toeval dat dit boek, Zone 1, nu pas in vertaling verschijnt.

Lees verder

Een literaire zombieroman van de bekroonde auteur van ‘De ondergrondse spoorweg’ en ‘Harlem Shuffle’. Een pandemie splijt de mensheid in tweeën: de levenden, en de levende doden. De belangrijkste taak van de overlevenden onder de Amerikaanse bevolking is het terugveroveren van Manhattan op de moordlustige zombies. Mark Spitz, lid van een verdelgingseenheid opererend vanuit een veilige enclave — Zone 1 — probeert in een tijdsbestek van drie dagen grip te krijgen op een uit de hand lopende situatie, terwijl de prille beschaving langzaam onder zijn voeten weg lijkt te vallen. 'Zone 1' is in een vlotte, prettige leesbare stijl geschreven met veel oog voor het schetsen van sfeer, en zal een brede tot literaire groep thriller- en horrorlezers aanspreken. Colson Whitehead (New York, 1969) is een internationaal bekende Amerikaanse schrijver en romanschrijver. Zijn werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven en won meerdere literaire prijzen, zoals de National Book Award, de Pulitzerprij…Lees verder

Over Colson Whitehead

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Colson Whitehead (New York, 6 november 1969) is een Amerikaanse schrijver.

Biografie, werk

Colson Whitehead is het derde kind van vier uit een New Yorkse familie. In 1991 studeerde hij af aan Harvard. Tussen 1994 en 1996 was hij recensent voor The Village Voice.

In 1999 begon Whitehead met het schrijven van boeken. Hij behandelt in zijn werk vooral Afro-Amerikaanse thema's die te maken hebben met gelijkberechtiging. Voor zijn roman The Underground Railroad (2016) kreeg hij de National Book Award (2016) en de Pulitzerprijs voor fictie (2017). Het boek verhaalt over twee slaven die, in een zoektocht naar vrijheid, via het netwerk van de Underground Railroad vanuit de Zuidelijke staten hun weg naar de Noordelijke staten proberen te vinden. Het was het lievelingsboek van president Obama. In 2020 ontving Whitehead andermaal de Pulitzerprijs voor fictie, deze keer voor …Lees verder op Wikipedia