De duim van Alva : roman

Corine Kisling (auteur), Paul Verhuyck (auteur)
Titel
De duim van Alva : roman / Kisling & Verhuyck
Auteur
Corine Kisling Paul Verhuyck
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2010
237 p. : ill.
ISBN
9789029573016 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Net zoals ze dat deden in hun eerdere, gezamenlijk geschreven boeken speelt in De duim van Alva van Kisling & Verhuyck de geschiedenis weer een grote rol, zonder dat je kunt spreken van een historische roman. In Het leugenverhaal (2007) draaide het om de oude tekst Van den vos Reynaerde en in Kwelgeest (2008) ging het over de vertellingen van Tijl Uilenspiegel. Verleden en heden raken met elkaar in een stimulerend conflict en wel zodanig dat de genreallocatie nog niet zo eenvoudig is. Op het voorplat van het nieuwe boek staat 'roman', maar op de achterflap wordt gesproken over 'een gelaagde literaire thriller vol suspence.' Beide aanduidingen kloppen en de term 'literair' is geen loze marketingtoevoeging, maar slaat de spijker op de kop: de boeken van Corine Kisling en Paul Verhuyck ? die ieder afzonderlijk vijf titels schreven ? zijn knappe hoogstandjes van taal, stijl, toon, en vooral sfeer en plot.

Zo rond Pinksteren vindt er zes weken lang in e…Lees verder
De Sinksenfoorkermis, die in Antwerpen traditiegetrouw zes weken rond Pinksteren wordt gehouden, zorgt voor veel plezier maar ook overlast. Elk jaar zijn er meer klachten over criminaliteit, geweld en geluidsoverlast. Komt dat door de veranderende tijdgeest of speelt ook het verleden een rol? De Nederlandse journalist Cornelius Reyziger denkt dat laatste niet, maar zijn vrouw Hetta gelooft wat buurtbewoonster Sylvie Verron zegt, n.l. dat hun wijk Het Zuid is gebouwd op de plek waar ca. 1572 de grote burcht stond van de gehate Spaanse landvoogd Alva, die slechte invloeden naar deze tijd stuurt. Als er in een week twee moorden worden gepleegd, loopt de spanning op. Zowel man als vrouw van dit Vlaamse schrijversechtpaar publiceerde ieder vijf romans, dit is de derde die ze samen schreven. Het verhaal begint als een heel boeiende roman die gaandeweg spannend wordt, een levendig, aardig beeld van het Antwerpse leven geeft, de Alvazaak er uitstekend in verwerkt en verrassend eindigt. Met me…Lees verder

Over Corine Kisling

Corine Kisling (Rotterdam, 22 december 1954) is een Nederlands auteur en literair vertaalster. C.M.L. Kisling heeft literaire romans vertaald uit het Frans en het Engels; ze heeft al zestien boeken van Tim Parks vertaald, uitgegeven bij de Uitgeverij De Arbeiderspers.

Corine Kisling was tot zijn dood getrouwd met Paul Verhuyck, eveneens auteur bij de Arbeiderspers. Samen schreven ze vier romans onder de naam "Kisling & Verhuyck".

Publicaties: romans

  • Tangen, Arbeiderspers 1993
  • De Engelenbak, Arbeiderspers 1994
  • Satan in de polder, Arbeiderspers 1996 (bekroond met de Schaduwprijs)
  • De groene gloed, Arbeiderspers 1999
  • Afgrond, Arbeiderspers 2004 (genomineerd voor de Diamanten Kogel)
  • Het badhuis, Arbeiderspers-Bruna 2013 (genomineerd voor de Zeeuwse Boekenprijs en de Halewijnprijs)

Met Paul Verhuyck onder de auteu…Lees verder op Wikipedia