Boek
Nederlands

Het leugenverhaal : roman

Corine Kisling (auteur), Paul Verhuyck (auteur)
Wanneer een Amsterdamse uitgever vanwege een erfenis en vanwege een artikel van zijn leermeester over 'Van den vos Reynaerde' terugkeert naar zijn geboortestreek Zeeuws-Vlaanderen, raakt hij verzeild in een steeds groter wordend mysterie.
Titel
Het leugenverhaal : roman / Kisling & Verhuyck
Auteur
Corine Kisling Paul Verhuyck
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2007
319 p.
ISBN
9789029564908

Besprekingen

Het leugenverhaal van het schrijversduo Corine Kisling en Paul Verhuyck, die ieder apart reeds menig boek op hun actief hebben (Corine Kisling verwierf in 1997 met Satan in de polder de Schaduwprijs voor het beste literaire thrillerdebuut, en Paul Verhuycks debuutroman De doodbieren werd in 1992 bekroond met de Anton Wachterprijs) speelt handig in op de trend van de esoterische thriller rond De Graal en het Levenselixer, maar in plaats van het zoveelste historisch-magisch verhaal op te zetten, waarvan de intrige zich deels in het verleden en deels in het heden afspeelt, opteerden ze voor een hedendaagse spannende roman die op het eerste gezicht een persiflage brengt op het genre, maar anderzijds naar het einde toe, toch weer net niet...

Hoofdpersonage Lucas Mingus, erudiet en levensgenieter, runt een uitgeverij in Amsterdam. Wanneer hij bericht ontvangt dat zijn tante is overleden, keert hij terug naar zijn geboortedorp Graauw, in het landelijke Zeeuws-Vlaa…Lees verder
Lucas gaat terug naar zijn geboortedorp in Zeeuws-Vlaanderen om een erfenis af te handelen en omdat zijn oude leraar hem om hulp heeft gevraagd. De leraar heeft een artikel geschreven waarin het verhaal ‘Van den vos Reynaerde’ erg letterlijk wordt genomen. Veel mensen nemen dit serieus op, de grondprijs vliegt omhoog en allerlei gelukszoekers zoeken naar een schat waarbij zelfs moord niet geschuwd wordt. Onder de grond blijkt een gangenstelsel te bestaan waardoor zelfs de schrijver van het artikel gaat twijfelen. Deze historische thriller is spannend en getuigt van een gedegen vooronderzoek door de schrijvers. Het verhaal zit goed en logisch in elkaar, toch is de fantasie waarmee de schrijvers te werk zijn gegaan bijzonder origineel. Heel mooi spelen ze in op het hoofdthema van het middeleeuwse verhaal: hebzucht. Paperback, normale druk.

Over Corine Kisling

Corine Kisling (Rotterdam, 22 december 1954) is een Nederlands auteur en literair vertaalster. C.M.L. Kisling heeft literaire romans vertaald uit het Frans en het Engels; ze heeft al zestien boeken van Tim Parks vertaald, uitgegeven bij de Uitgeverij De Arbeiderspers.

Corine Kisling was tot zijn dood getrouwd met Paul Verhuyck, eveneens auteur bij de Arbeiderspers. Samen schreven ze vier romans onder de naam "Kisling & Verhuyck".

Publicaties: romans

  • Tangen, Arbeiderspers 1993
  • De Engelenbak, Arbeiderspers 1994
  • Satan in de polder, Arbeiderspers 1996 (bekroond met de Schaduwprijs)
  • De groene gloed, Arbeiderspers 1999
  • Afgrond, Arbeiderspers 2004 (genomineerd voor de Diamanten Kogel)
  • Het badhuis, Arbeiderspers-Bruna 2013 (genomineerd voor de Zeeuwse Boekenprijs en de Halewijnprijs)

Met Paul Verhuyck onder de auteu…Lees verder op Wikipedia