Strip
Nederlands

Lucky Luke tegen Pinkerton

Daniel Pennac (scenarist), Tonino Benacquista (scenarist), Morris (naar het werk van)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Na een geheime opdracht in Mexico ontdekt Lucky Luke dat een nieuwe held het Westen heeft veroverd. Allan Pinkerton, met zijn revolutionaire opsporingsmethodes en ‘zero tolerancebeleid’, wil onze eenzame wreker met pensioen sturen, zodat hij zelf bij president Lincoln in de gunst kan komen. Daniel Pennac en Tonino Benacquista leveren een uitzonderlijk verhaal af in de geest van de grote Goscinny,
Titel
Lucky Luke tegen Pinkerton
Scenarist
Daniel Pennac Tonino Benacquista
Naar het werk van
Morris
Illustrator
Achdé
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Lucky Luke contre Pinkerton
Uitgever
[Givrins]: Lucky Comics, 2010
46 p. : ill.
ISBN
9782884712866 (paperback)

Besprekingen

Na de dood van Morris in 2001 wordt de humoristische westernstrip 'Lucky Luke' voortgezet door andere auteurs. In dit deel van deze langlopende reeks komen enkele figuren voor die aan de realiteit zijn ontleend. Pinkerton was in 1855 oprichter van 'Pinkerton's Detective Agency', het eerste privédetectivebureau ter wereld. Tevens figureert president Abraham Lincoln in dit stripalbum. Allan Pinkerton was inderdaad een succesvol bestrijder van de misdaad in het wilde westen van de negentiende-eeuwse Verenigde Staten. Hij doet zijn reputatie eer aan door erin te slagen de vier gebroeders Daltons te arresteren. Op speelse wijze wordt Lincoln in het verhaal geïntegreerd, compleet met referenties aan de moord op deze beroemde president, iets wat later inderdaad echt gebeurde. Hoewel het verhaal niet zoveel om het lijf heeft, geven de verwijzingen naar de Amerikaanse geschiedenis een extra dimensie aan het zoveelste album in deze stripreeks.

Over Daniel Pennac

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Elena Torre

Daniel Pennac, pseudoniem van Daniel Pennacchioni (Casablanca, Marokko, 1 december 1944), is een Frans schrijver voor volwassenen en kinderen.

Leven en werk

Pennac werd geboren als de zoon van een militair attaché en bracht zijn kindertijd door in Azië en Afrika. Hij studeerde literatuurwetenschap te Nice. Daarna was hij leraar Frans in Parijs. Vanaf de jaren tachtig legt hij zich in toenemende mate toe op de literatuur.

Pennac werd vanaf 1985 bekend met zijn serie spannende en humoristische boeken over de Parijse Benjamin Malaussène, "zondebok" in het warenhuis waar hij werkt (hij moet klagende klanten te woord staan) en amateur-detective.

Succes had ook zijn autobiografische boek Chagrin d'école (2007, Nederlands: Schoolpijn), waarvoor hij de Prix Renaudot ontving. Het is een speels, humorvol autobiografisch relaas over de 'slechte leerling', dat het midden houdt tussen een roman en een e…Lees verder op Wikipedia

Suggesties