Boek
Nederlands

Mijn hamster is een astronaut

Dave Lowe (auteur), Mark Chambers (illustrator), Inge Pieters (vertaler)
+1
Mijn hamster is een astronaut
×
Mijn hamster is een astronaut Mijn hamster is een astronaut
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De negenjarige Benjamin Brinks en zijn supergeniale hamster Stinkie hebben het plan opgevat om de wetenschapswedstrijd te winnen door Stinkie met een raket naar de maan te laten vliegen. Het experiment loopt niet helemaal van een leien dakje.
Onderwerp
Ruimtevaart
Titel
Mijn hamster is een astronaut
Auteur
Dave Lowe
Illustrator
Mark Chambers
Vertaler
Inge Pieters
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
My hamster is an astronaut
Editie
2
Uitgever
Utrecht: Veltman, 2013
152 p. : ill.
ISBN
9789048308156 (hardback)

Besprekingen

Ben Brinks komt dolenthousiast thuis van school: hij wil een raket bouwen voor een wetenschapswedstrijd. Zijn hamster, Stinkie, is een stuk minder opgewonden — hij herinnert er zijn baasje aan hoe dom hij wel is. Gelukkig draait Stinkie na een tijdje bij en tracht hij Ben stap voor stap door het bouwproces van de raket te helpen. Het gezin Brinks heeft het ondertussen enorm krap en dat heeft alles te maken met de gokverslaving van Bens vader. Het winnen van de geldprijs zou dus geen overbodige luxe zijn.
Als Bens zus haar broer met Stinkie hoort praten, waarschuwt ze hun ouders. Gealarmeerd door Bens vreemde gedrag eisen ze dat hij gaat spelen bij zijn buurjongen en klasgenoot, Eduard Bol. Eduard is onuitstaanbaar, maar zelfs Stinkie dringt aan om toch te gaan, want die wil Eduards ontwerp voor de wetenschapswedstrijd wel eens van naderbij bekijken. Dit loopt bijna fataal af, maar Stinkie ontdekt wel dat Eduard met zijn vliegende schotel stofjes in de lucht brengt waardoor het me…Lees verder
Op de school van de 9-jarige Benjamin Brinks (ik-figuur) wordt een wetenschapswedstrijd georganiseerd, die eigenlijk altijd door Edward Bol wordt gewonnen (omdat hij door zijn vader wordt geholpen). Maar dit keer doet Benjamin ook mee, in het geheim geholpen door zijn slimme hamster Stinkie die als kapitein in de zelfgemaakte raket de lucht in zal gaan, om daar met letters een woord in de lucht te schrijven. Maar Edward probeert een en ander te saboteren. Vlot geschreven, humoristisch verhaal waarin realiteit (armoede thuis waardoor men elke dag bonen met brood eet) en fantasie (een sprekende hamster) naadloos in elkaar overlopen. De spanning wordt redelijk goed opgebouwd en volgehouden tot aan het slot van het verhaal. De korte hoofdstukken vormen steeds een geheel en nodigen aan het slot uit om verder te lezen. De personages komen goed uit de verf. De kleine, nogal schetsmatige zwart-witillustraties sluiten goed aan bij de tekst en bieden de niet zo geoefende lezer rustmomenten. Hel…Lees verder

Stinkie en Brinks. Mijn hamster is een astronaut

In het eerder verschenen eerste deel van Stinkie en Brinks deelde de moeder van Benjamin Brinks na het plakbankincident een zeer ongewone straf uit: ze gaf haar zoon een hamster. Al snel blijkt dat Jasper Stinkbil, roepnaam Stinkie, helemaal geen gewone hamster is maar een knorrig, pratend exemplaar. De twee worden al snel de beste vrienden ... dit tot grote bezorgdheid van Bens moeder die haar zoon pratend aantreft bij de hamsterkooi.
In dit deel van deze reeks kruipt Stinkie dik tegen zijn zin in de huid van een astronaut nadat Ben besloot deel te nemen aan een wetenschapswedstrijd over de ruimte. Samen bouwen ze met een oud blikje en wat raketbrandstof een heuse raket waarmee ze het opnemen tegen de superslimme buurjongen Eduard Bol. Diens vliegende schotel oogt erg professioneel en is een geduchte concurrent ... Stinkie slaagt er echter op een slinkse manier in om het geheim achter de vliegende schotel te ontdekken en landt als winnaar in astronautenpak terug op de aarde.
Lees verder