Boek
Nederlands

Mijn hamster is een meesterbrein

Dave Lowe (auteur), Mark Chambers (illustrator), Inge Pieters (vertaler)
+1
Mijn hamster is een meesterbrein
×
Mijn hamster is een meesterbrein Mijn hamster is een meesterbrein
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Bij wijze van straf krijgt de negenjarige Benjamin Brinks een hamster als huisdier. De hamster, Jasper Stinkbil, alias Stinkie, blijkt een beestje te zijn met bovengemiddelde intellectuele vermogens. Benjamin en Stinkie vormen algauw een onafscheidelijk duo. Samen bedenken ze een plan om Benjamins meester te dwarsbomen.
Onderwerp
Begaafdheid
Titel
Mijn hamster is een meesterbrein
Auteur
Dave Lowe
Illustrator
Mark Chambers
Vertaler
Inge Pieters
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
My hamster is a genius
Editie
2
Uitgever
Utrecht: Veltman, 2013
110 p. : ill.
ISBN
9789048308149 (hardback)

Besprekingen

Ben heeft zijn zusje met plakband aan haar bed vastgeplakt. Zijn moeder vindt dat het tijd wordt dat hij wat meer verantwoordelijkheid leert dragen en daarom krijgt hij als straf een hamster. Hij doopt het dier Jasper Stinkbil. Al snel blijkt dat Jasper Stinkbil kan praten en helemaal niet opgezet is met zijn naam. Maar gedane zaken nemen geen keer, dus legt hij er zich bij neer dat Ben hem 'Stinkie' noemt.
Stinkie blijkt, in tegenstelling tot Ben, een kei in wiskunde te zijn en helpt Ben met zijn huiswerk. Bens meester vertrouwt het echter niet. Hoe kan Bens huiswerk perfect zijn terwijl hij er in de klas helemaal niets van bakt? Bens vader sluit op het oudercontact een weddenschap af met meester De Vilder. Als Ben voor de volgende test een voldoende haalt, zal de meester zijn baard felroze schilderen, maar als Ben zakt, dan moet Ben de wagen van de meester met een tandenborstel wassen terwijl hij een T-shirt draagt met daarop: ‘Ik ben een oplichter’.
Ben wil Stinkie naar d…Lees verder
De moeder van Ben bedenkt altijd ongewone straffen. Als Ben (9, ik-figuur) zijn zusje met plakband heeft vastgeplakt aan haar bed, verbant ze voor straf de tv en alle spelletjes naar de schuur en koopt ze een huisdier voor Ben, om hem daarmee verantwoordelijkheid bij te brengen. Het huisdier is een hamster, die door Ben Stinkie wordt genoemd. Stinkie is heel speciaal, want hij kan praten en is ook nog eens heel goed in rekenen. En juist daarin is Ben heel slecht. Als zijn rekenleraar met zijn vader een weddenschap heeft afgesloten over Bens rekenvaardigheden, bedenken Stinkie en Ben samen een plan om de vervelende leraar beet te nemen. Met bedrog lukt dat niet, dus moeten ze echt iets goeds bedenken. Het verhaal wordt verlevendigd met vele kriebelige, humoristische zwart-witte pentekeningen. De tekst is gedrukt in duidelijke schreefloze letters. Soms zijn zinnen lang en helaas worden regelmatig woorden afgebroken. Af en toe worden er moeilijke woorden gebruikt. Ruime interlinie en bre…Lees verder

Stinkie en Brinks. Mijn hamster is een meesterbrein

‘Mijn moeder had veel ervaring met het geven van ongewone straffen ... En nu had ze, dankzij het plakbandincident, aangekondigd dat ze een huisdier voor me ging kopen.” Deze inleiding op de achterflap deed me dadelijk zin krijgen om dit boekje te lezen. Hopelijk denken jeugdige lezers er ook zo over. Ze zullen er namelijk erg van kunnen genieten.
Benjamin Brinks is een ondeugend kereltje. Op een dag krijgt hij dus als straf een hamster. Leuk, maar met de bijhorende verantwoordelijkheden ziet Benjamin er toch wat tegen op. Niet voor lang, want de hamster blijkt een slim pratend knaagdier te zijn. Een heus rekenwonder, talenknobbel, wetenschappelijk brein, ... Benjamin ziet zijn kans schoon om op school eindelijk eens wat betere punten te halen. En dat lukt in eerste instantie. Het huiswerk van Benjamin is ineens aanzienlijk beter. Zijn ouders zijn verrukt. De leerkrachten uiteraard wantrouwig. En dan moet Benjamin met een test bewijzen dat hijzelf voor die mooie cijfers kan zorge…Lees verder