Besprekingen
Oude bekenden uit de sixties
Boeken die u inspireren, animeren, affronteren of gewoon om te acclimatiseren. Tot de vele aantrekkelijke kanten van het schrijverschap van David Mitchell (51) behoort het feit dat al zijn boeken bruisen van het schrijfplezier. Zo ook Utopia Avenue, de achtste roman van de Britse auteur.
Utopia Avenue speelt zich af tussen januari 1967 en oktober 1968 en vertelt het verhaal van de opkomst en ondergang van de Britse popgroep uit de titel. Het boek bestaat uit drie delen, elk vernoemd naar een album van de groep, terwijl de hoofdstukken zijn vernoemd naar de songs op die albums. Telkens is de schrijver van de song de hoofdpersoon van het betreffende hoofdstuk, namelijk een van de bandleden van Utopia Avenue.
Hoogste tijd om het viertal voor te stellen. Zangeres en toetsenist is de in folkkringen al tamelijk bekende Elf Holloway. De rossige, tegelijkertijd welbespraakte en zwijgzame Jasper de Zoet (Nederlandse vader, Britse moeder) is de gitaarvirtuoos van de groep. Op bas treffen we de woest-aantrekkelijke working class hero Dean Moss. De ritmesectie bestaat uit drummer Griff Griffin, afkomstig uit het ruige Yorkshire en eveneens een jongen van de gestampte pot. Griff is de enige van de vier die geen songs schrijft en dus niet zijn 'eigen' hoofdstukken heeft. …Lees verder
Muziek is levenskunst
David Mitchell neemt je mee naar de swinging sixties. Hij slaagt erin muziek onder woorden te brengen.
'Writing about music is like dancing about architecture.' Gevleugelde woorden zijn het, die in de loop der tijden toegeschreven werden aan een heleboel mensen, van Elvis Costello over Laurie Anderson tot Thelonious Monk. In de nieuwe roman van David Mitchell is het Frank Zappa die ze, op een feestje aan de Amerikaanse westkust, in de mond neemt, al vermeldt hij op zijn beurt Charles Mingus als bron.
Zappa is lang niet de enige rockgod(in) die in Utopia Avenue figureert. Passeren onder meer nog de revue: Janis Joplin, David Bowie, John Lennon, Jimi Hendrix, Brian Jones e tutti quanti - het boek speelt zich af, jazeker, in de swinging sixties, de tijd dat niemand zich al iets kon voorstellen bij het begrip 'de 27 club'.
Wereldfaam
Wat het meest opvalt aan de door Mitchell georganiseerde parade van beroemdheden is dat ze voor het grootste deel blijkt te bestaan uit al met al betrekkelijk gewone mensen, die zacht gezegd niet in gelijke mate sympathiek of innemend a…Lees verder
Uit de band
Utopia Avenue, over een vierkoppige band in de jaren zestig, is voor David Mitchell-begrippen een tamelijk conventioneel boek. Toch is het met zijn achtste roman - alleen al door de verrassende cameo's - weer genieten.
Tot de vele aantrekkelijke kanten van het schrijverschap van David Mitchell behoort het feit dat al zijn boeken bruisen van het schrijfplezier. Plezier in het componeren van elegante of juist rauwe zinnen, plezier in het spelen met tropen en conventies uit de meest uiteenlopende genres, plezier in het scheppen van krachtige personages die vervolgens in meerdere boeken blijken terug te komen. Plezier ook in het scheppen van een oeuvre van onderling aan elkaar verbonden maar toch uitstekend los van elkaar te lezen boeken. En in het nemen van literaire risico's, want er lijkt geen experiment te zijn dat hij niet aandurft. David Mitchell is een gretige en avontuurlijke schepper die de lezer alle hoeken van het literaire universum laat zien. En de lezer ziet dat het goed is.
Utopia Avenue, zijn achtste roman, is naar Mitchell-begrippen een tamelijk conventioneel boek. Het speelt zich af tussen januari 1967 en oktober 1968, en vertelt in chronologische volgorde - onderbroken door …Lees verder
Suck-’n-roll
BOEKENBAL
*****
De Britse schrijver David Mitchell (niet te verwarren met de gelijknamige comedian) heeft één van de inventiefste en briljantste pennen van deze tijd. Hij is verantwoordelijk voor halfklassiekers als ‘Droom nummer negen’, ‘Tijdmeters’ en het later door Tom Tykwer en de Wachowski-dames verfilmde ‘Wolkenatlas’. En zijn vloeiende schrijfstijl klokt binnen als custardpudding. Maar ‘Utopia Avenue’, het tragische relaas van een hard working rockband eind jaren 60, is een jammerlijke scheet in een fles. Eerst dit: ‘Utopia Avenue’ is een voor Mitchell opvallend klassieke roman. Er scheuren slechts zeer weinig personages door het ruimte-tijdcontinuüm, ik turf amper bovennatuurlijke gebeurtenissen en – straf! – ik begrijp bijna elke verhaallijn perfect. Maar dat is niet de reden waarom deze roman onder de verwachtingen blijft. ‘Utopia Avenue’ volgt vier jonge muzikanten (gitari…Lees verder