Boek
Nederlands

Oma boef

David Walliams (auteur), Tony Ross (illustrator), Roger Vanbrabant (vertaler)
+1
Oma boef
×
Oma boef Oma boef
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Ben verveelt zich stierlijk tijdens de wekelijkse logeerpartijtjes bij zijn oma. Voor zover hij weet, is ze vooral dol op Scrabble en koolsoep. Oma blijkt echter een internationale juwelendief die de kroonjuwelen wil stelen. En daarvoor heeft ze de hulp van haar kleinzoon nodig.
Onderwerp
Diefstal, Grootouders
Titel
Oma boef
Auteur
David Walliams
Illustrator
Tony Ross
Vertaler
Roger Vanbrabant
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Gangsta granny
Editie
3
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2013
203 p. : ill.
ISBN
9789044820645 (hardback)

Besprekingen

Is David Walliams de ‘nieuwe Roald Dahl’, zoals in veel (internet)recensies wordt beweerd? Op basis van Walliams' eerste boek, Joe Biljoen, vond ik dat wat te veel eer. Nu ligt Oma Boef voor me. Op het felrode omslag zien we een jongetje en een dame met witte krulletjes. Beide dragen een zwart maskertje en torsen een zak op hun rug. Om hen liggen allerlei sieraden en zelfs een kroon.
Oma Boef uit de titel is de grootmoeder van de elfjarige Ben. Elke vrijdagavond wordt Ben bij haar gedropt omdat zijn ouders naar Dansen met de sterren willen kijken op tv. Die bezoekjes zijn een ware kwelling: oma houdt veel van kool en slaagt erin dat te verwerken in alles wat ze klaarmaakt. In een bijna paginagrote illustratie wordt ze neergezet: ‘Oma was een oma zoals ze in boeken beschreven worden’. Niks boevigs aan, zou je denken, maar oma blijkt er een geheim leven op na te houden en sleept Ben mee in haar avonturen. Het helpt daarbij dat het Bens liefste wens is om loodg…Lees verder
De 11-jarige Ben wordt elke vrijdagavond gedumpt bij oma, omdat zijn ouders dan uitgaan. Ben heeft een hekel aan die logeerpartijtjes omdat oma saai is en naar koolsoep stinkt. Bij toeval ontdekt hij echter een heel andere kant van oma. Samen beramen ze een grote juwelendiefstal. Maar dan blijkt oma nog meer geheimen achter te houden... In een Roald Dahl-achtige stijl volgen de kolderieke momenten elkaar in rap tempo op. Er is echter ook plaats voor ontroering door de groeiende vriendschap tussen Ben en oma. De schrijver (een bekende Engelse acteur) gebruikt beeldend taalgebruik en richt zich af en toe op een grappige wijze rechtstreeks tot de lezer. De Engelse setting vormt geen probleem. De zwart-witte tekeningen van ongeveer een halve pagina van Tony Ross vullen soms de tekst aan en passen uitstekend bij de verhaalsfeer. Eerder werd de Engelse editie, 'Gangsta Granny'*, aangeboden. Een heerlijk boek met een lach en een traan, geschikt voor een brede doelgroep vanaf ca. 9 jaar.

Oma Boef

Een nieuw boek van David Walliams, daar hebben velen vast naar uitgekeken. Het uitgangspunt zal sommige kinderen niet vreemd zijn. Ben gaat niet graag naar zijn oma. Hij moet er echter elke vrijdag naartoe, omdat zijn ouders meer lijken te houden van dansshows dan van de kleine Ben. Ben vindt het helemaal niet leuk in het huis van zijn oma: het ruikt er naar koolsoep en hij wordt er behandeld als een peuter. Zijn oma is de meest saaie persoon die hij kent. Ze doet niks, behalve detectives lezen. Alles verandert als Ben ontdekt dat zijn oma een internationaal gezochte gangster is. Samen beramen ze een plan om de Engelse kroonjuwelen te stelen. Oma en Ben beleven nu heel mooie momenten samen en het is heel spannend dit plan ook uit te voeren. De ouders van Ben dreigen nog stokken in de wielen te steken want ze hebben hem ingeschreven voor een danswedstrijd...
Zoals in de andere boeken van David Walliams brengen de gebeurtenissen in dit boek de verschillende personages dichter bij …Lees verder

Over David Walliams

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ana maria wiggins

David Edward Walliams OBE, pseudoniem van David Edward Williams, (Banstead, 20 augustus 1971) is een Engels acteur en kinderboekenschrijver, meest bekend voor zijn rollen in de televisieserie Little Britain.

Biografie

Hij groeide op in Banstead, in het graafschap Surrey, als kind van Peter en Kathleen Williams en heeft een oudere zus. Hij zat op de Reigate Grammar School en was lid van het Nationale Jeugdtheater van Engeland. Williams is zijn echte naam, die hij vanwege acteursverdragen liet veranderen in ‘Walliams’.

Walliams had sinds eind 2009 een relatie met het Nederlands/Britse model Lara Stone. Op 20 januari 2010 werd bekend dat zij verloofd waren. Op 16 mei 2010 zijn ze getrouwd in Londen. Hun eerste kind, een zoon, werd geboren op 5 mei 2013. In februari 2015 ging het koppel uiteen.

Zijn beste vriend is komiek Alan Carr.

Televisiewerk

Lees verder op Wikipedia