Boek
Nederlands

Opa vlucht

David Walliams (auteur), Tony Ross (illustrator), Roger Vanbrabant (vertaler)
Titel
Opa vlucht
Auteur
David Walliams
Illustrator
Tony Ross
Vertaler
Roger Vanbrabant
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Grandpa's great escape
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2015
397 p. : ill.
ISBN
9789044826449 (hardback)

Besprekingen

Jack (12) en zijn opa, gevechtspiloot bij de Royal Air Force in de Tweede Wereldoorlog, zijn de hoofdpersonen van dit verhaal dat in 1983 is gesitueerd. Opa lijdt aan een vergaande vorm van dementie en leeft nog steeds in oorlogstijd. Na enkele doldwaze avonturen moet hij echt naar een bejaardenhuis: Huize Schemerlicht. Opa vindt het meer een krijgsgevangenis dan een verzorgingstehuis en er gebeuren duistere zaken. Jack en opa plannen een ontsnapping onder het motto: Omhoog, hoger en weg. Walliams, bekend van o.a. 'De waanzinnige tandarts' en 'Tante Troela'*, is een geliefd schrijver door zijn humor met groteske overdrijvingen, die herinneringen oproepen aan grootmeester Dahl. De relatie tussen opa en kleinkind is vertederend beschreven. Voorin worden de personen visueel voorgesteld, het bejaardenhuis geschetst en een stadsplattegrond afgebeeld. Achterin worden begrippen over de oorlog uitgelegd, vergezeld van enkele foto’s. De humoristische en zwierige tekeningen in zwart-wit vormen …Lees verder

Opa vlucht

Dit boek leest supervlot, zit boordevol absurde fantasie, is avontuurlijk en razend spannend. Voor het eerst leren we in een boek van Walliams ook wat over onze geschiedenis. Het boek zal zowel scoren bij jongens als meisjes van ongeveer acht à negen jaar.

Het boek gaat over Jack en zijn opa. Ooit was zijn opa een gevechtspiloot in de Tweede Wereldoorlog. Nu is zijn opa vooral een oude man, die aan geheugenverlies lijdt. Hierdoor denkt hij nog steeds dat het oorlog is en dat hij een gevreesd gevechtspiloot is die strijdt voor zijn vaderland. Jack beseft dat als hij voor zijn opa wil zorgen, hij zal moeten meegaan in deze fantasie. Maar de volwassenen willen zijn opa, nadat hij op de kerk is geklommen, in een bejaardentehuis plaatsen. Jack merkt al snel dat er in dit bejaardentehuis iets niet in de haak is. De verpleegsters houden de bejaarden gewoon in slaap. Zelfs tijdens het bezoekkwartiertje slapen de bejaarden en worden ze door de verpleegsters als een marionet bedie…Lees verder

Over David Walliams

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ana maria wiggins

David Edward Walliams OBE, pseudoniem van David Edward Williams, (Banstead, 20 augustus 1971) is een Engels acteur en kinderboekenschrijver, meest bekend voor zijn rollen in de televisieserie Little Britain.

Biografie

Hij groeide op in Banstead, in het graafschap Surrey, als kind van Peter en Kathleen Williams en heeft een oudere zus. Hij zat op de Reigate Grammar School en was lid van het Nationale Jeugdtheater van Engeland. Williams is zijn echte naam, die hij vanwege acteursverdragen liet veranderen in ‘Walliams’.

Walliams had sinds eind 2009 een relatie met het Nederlands/Britse model Lara Stone. Op 20 januari 2010 werd bekend dat zij verloofd waren. Op 16 mei 2010 zijn ze getrouwd in Londen. Hun eerste kind, een zoon, werd geboren op 5 mei 2013. In februari 2015 ging het koppel uiteen.

Zijn beste vriend is komiek Alan Carr.

Televisiewerk

Lees verder op Wikipedia