Boek
Nederlands

Het blote oog : reisverhalen

Desmond Morris (auteur)

Het blote oog : reisverhalen

Desmond Morris (auteur)
Persoonlijke belevenissen en ervaringen van de auteur die als zoöloog de hele wereld afreisde om het menselijk gedrag te observeren.
Titel
Het blote oog : reisverhalen
Auteur
Desmond Morris
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The naked eye
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2001
286 p., [32] p. pl. : ill.
ISBN
90-2692-403-8

Besprekingen

Persoonlijk relaas waarin de schrijver zijn belevenissen en ervaringen vertelt die hij gedurende zijn vele reizen in de periode 1968-1998 - vele als studie voor een van zijn boeken - opdeed. De chronologische verhalen bevatten zowel persoonlijke als vanuit zijn professie (zoöloog) beschreven gezichtspunten. Ieder verhaal wordt voorafgegaan door een korte inleiding en vele verhalen worden afgesloten met een naschrift waarin een nadere toelichting wordt gegeven. De verhalen worden geïllustreerd door een aantal kleurenfoto's. Het boek is voorzien van een duidelijke inhoudsopgave en bevat een lijst met overige publicaties van de schrijver met betrekking tot de beschreven reizen. Het is een boek dat zich vanwege de beroepsmatige gezichtspunten duidelijk onderscheidt van de doorsneereisverhalen en een goed tijdsbeeld geeft van de diverse reisdoelen.

Over Desmond Morris

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Eric Koch / Anefo

Desmond John Morris (Purton (Wiltshire), 24 januari 1928) is een Engelse zoöloog, publicist, kunstschilder, tv-presentator en tv-programmamaker.

Levensloop

Al op jeugdige leeftijd had hij een levendige belangstelling voor de natuur en voor moderne beeldende kunst, met name voor het surrealisme. Hij begon een serieuze loopbaan als schilder en studeerde tegelijkertijd zoölogie in Birmingham. Zijn doctoraal behaalde hij vervolgens aan de Universiteit van Oxford waar hij onder leiding van Niko Tinbergen werkte aan een onderzoek naar het voortplantingsgedrag van stekelbaarzen.

Vanaf 1956 was Morris bij Granada Television verantwoordelijk voor de televisieserie Zoo Time. In dezelfde periode onderzocht hij het talent van chimpansees om schilderijen te maken. Het leidde tot enkele exposities.

Hij was van 1959 tot 1967 hoofd van de afdeling Zoogdieren in de dierentuin van Londen (London Zoo) en publiceerde zowel weten…Lees verder op Wikipedia