Boek
Nederlands

De buitenkant van meneer Jules

De buitenkant van meneer Jules

Genre:
Als een bejaarde vrouw ontdekt dat haar man overleden is, brengt zij de dag door met hem de dingen te zeggen die ze nooit heeft durven uitspreken.
Titel
De buitenkant van meneer Jules
Auteur
Diane Broeckhoven
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, 2018 | Andere uitgaven
79 p.
ISBN
9789460016905 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Aan het geordende en bijna als in een ritueel verlopende samenzijn van het bejaarde echtpaar Alice en Jules komt abrupt een eind wanneer Jules, die naar loffelijke gewoonte 's morgens de koffie heeft gezet, door Alice dood wordt aangetroffen in de sofa. Aanvankelijk dringt de waarheid niet echt door tot Alice. Als dat dan toch gebeurt, dan staat zij erop niemand, ook haar zoon Herman niet, te verwittigen en in volstrekte afzondering bij haar gestorven man te blijven. Even lijkt het erop dat dit ook zal lukken, maar dan komt vaste schaakmaat van Jules, de autistische buurjongen David, op de proppen. Hij neemt tijdens het schaken Jules' plaats in en van hem komt ook de schitterende uitspraak dat "de buitenkant van meneer Jules" nu aanwezig is. Bij Alice komen de herinneringen op, die niet steeds even fraai zijn. Eindelijk zal ze hem de waarheid kunnen zeggen over diens verhouding met Olga, omdat ze ooit de doordruk van zijn brief aan haar heeft gevonden. En evengoed denkt ze terug aan h…Lees verder
Wanneer een bejaarde vrouw 's morgens vroeg ontdekt dat haar man dood is, besluit ze niemand in te lichten en de tijd te nemen om hem die dingen te zeggen die ze niet eerder heeft kunnen of durven uitspreken. Zij bespreekt met hem de hoogte- en dieptepunten uit hun leven. Gedurende deze dag komt tweemaal haar autistische buurjongen bij haar. De jongen begrijpt haar en de situatie ("Meneer Jules is weg. Dit is de buitenkant van meneer Jules, zei hij."). Zijn aanwezigheid brengt licht en humor in de dag. Een ontroerende kleine roman. Het verhaal is krachtig geschreven en heeft een enorme schoonheid. Dit is de tweede roman voor volwassenen van de schrijfster (1946), na 'Het verkeerde keelgat' uit 1998. Eerder publiceerde ze vele jeugdboeken, waarvan enkele bekroond werden. Kleine uitgave met bij deze editie een nawoord van de auteur.

Over Diane Broeckhoven

Diane Broeckhoven (Antwerpen, 4 maart 1946) is een Vlaamse schrijfster.

Biografie

Diane Broeckhoven werd geboren in Antwerpen, maar woonde vanaf 1970 30 jaar in Nederland. In 2000 keerde ze terug naar haar geboortestad. Naast het schrijven van boeken, werkt zij ook als freelancejournaliste. Zij heeft drie volwassen kinderen.

Diane Broeckhoven publiceerde reeds meer dan 20 jeugdboeken. Zij schrijft op een indringende manier over taboedoorbrekende onderwerpen, bijvoorbeeld over de dood van een kind in Een dood vogeltje, over aids in Kristalnacht, over de kloof tussen arm en rijk in Een god met warme handen.

In 1998 schreef ze haar eerste roman voor volwassenen. Van de Duitse vertaling van De buitenkant van Meneer Jules (Ein Tag mit Herrn Jules) zijn zo'n 250.000 exemplaren verkocht. Reiskoorts is het vervolg op dit boek.

Lees verder op Wikipedia