Makkelijk lezen
Nederlands

De buitenkant van meneer Jules

+1
De buitenkant van meneer Jules
×
De buitenkant van meneer Jules De buitenkant van meneer Jules

De buitenkant van meneer Jules

Titel
De buitenkant van meneer Jules
Auteur
Diane Broeckhoven
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Eenvoudig Communiceren, © 2012
67 p.
Aantekening
Vereenvoudigde uitg.
ISBN
9789086961443 (paperback)
TPL Leesboeken

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Aan het geordende en bijna als in een ritueel verlopende samenzijn van het bejaarde echtpaar Alice en Jules komt abrupt een eind wanneer Jules, die naar loffelijke gewoonte 's morgens de koffie heeft gezet, door Alice dood wordt aangetroffen in de sofa. Aanvankelijk dringt de waarheid niet echt door tot Alice. Als dat dan toch gebeurt, dan staat zij erop niemand, ook haar zoon Herman niet, te verwittigen en in volstrekte afzondering bij haar gestorven man te blijven. Even lijkt het erop dat dit ook zal lukken, maar dan komt vaste schaakmaat van Jules, de autistische buurjongen David, op de proppen. Hij neemt tijdens het schaken Jules' plaats in en van hem komt ook de schitterende uitspraak dat ‘de buitenkant van meneer Jules’ nu aanwezig is. Bij Alice komen de herinneringen op, die niet steeds even fraai zijn. Eindelijk zal ze hem de waarheid kunnen zeggen over diens verhouding met Olga, omdat ze ooit de doordruk van zijn brief aan haar heeft gevonden. En evengoed denkt ze terug aan h…Lees verder
Het dagelijkse leven van het bejaarde echtpaar Jules en Alice (ik-figuur) verloopt met vertrouwde tradities tot Jules plotseling overlijdt. Alice kan de werkelijkheid nog niet helemaal onder ogen zien. Zij neemt op haar eigen, niet traditionele manier afscheid van Jules, waarbij hun autistische buurjongen David zijn eigen rol heeft. Deel van de serie Vlaamse reuzen met (bewerkingen van) boeken van bekende Vlaamse auteurs in gemakkelijke taal. Een gevoelig onderwerp als doodgaan krijgt in deze vorm iets tastbaars. Niet eng of dramatisch, zeker niet alledaags, maar wel voorstelbaar. Mooi beschreven hoe een jarenlang samenzijn ook met de dood vol passie kan worden afgesloten. Het makkelijke taalgebruik zonder moeilijke woorden of zinsconstructies maakt het boekje geschikt voor een groot publiek. Ook goed te gebruiken als introductie voor gesprekken over dood en afscheid nemen. Goede, interessante leesstof voor wie is aangewezen op taal van een eenvoudig niveau. Duidelijke druk, overzicht…Lees verder

Over Diane Broeckhoven

Diane Broeckhoven (Antwerpen, 4 maart 1946) is een Vlaamse schrijfster.

Biografie

Diane Broeckhoven werd geboren in Antwerpen, maar woonde vanaf 1970 30 jaar in Nederland. In 2000 keerde ze terug naar haar geboortestad. Naast het schrijven van boeken, werkt zij ook als freelancejournaliste. Zij heeft drie volwassen kinderen.

Diane Broeckhoven publiceerde reeds meer dan 20 jeugdboeken. Zij schrijft op een indringende manier over taboedoorbrekende onderwerpen, bijvoorbeeld over de dood van een kind in Een dood vogeltje, over aids in Kristalnacht, over de kloof tussen arm en rijk in Een god met warme handen.

In 1998 schreef ze haar eerste roman voor volwassenen. Van de Duitse vertaling van De buitenkant van Meneer Jules (Ein Tag mit Herrn Jules) zijn zo'n 250.000 exemplaren verkocht. Reiskoorts is het vervolg op dit boek.

BibliografieLees verder op Wikipedia