Boek
Nederlands

Eens kind, altijd kind

+1
Eens kind, altijd kind
×
Eens kind, altijd kind Eens kind, altijd kind

Eens kind, altijd kind

Een ziekelijke moeder probeert haar logge en trage dochter te beschermen tegen de wereld.
Onderwerp
Gezin
Titel
Eens kind, altijd kind
Auteur
Diane Broeckhoven
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: The House of Books, 2004
158 p.
ISBN
90-443-1007-0

Besprekingen

In Eens kind, altijd kind doet Diane Broeckhoven het relaas van het leven van Roza, een kind dat, zonder dat het begrip wordt genoemd, toch overduidelijk autistische trekken vertoont. Roza's moeder ,Flora, die als kind twee keer moest worden geopereerd en daarna van de dokter heeft moeten horen dat "haar vrouwelijkheid verkleefd was", raakt toch zwanger wanneer zij op de dag dat haar moeder sterft, troost heeft gezocht in de armen van Mon. Die Mon blijft de hele roman door zowat op de achtergrond als de noeste en brave werker die voor een mooi pensioen moet zorgen. Heel langzaam slechts dringt het tot Flora door dat Roza, die als peuter wanstaltig dik was ("welstand werd uitgedrukt in kilo's mensenvlees") een beetje achter is, zoals het toentertijd -- we spreken hier van de late jaren '50 -- voorzichtig werd geformuleerd. Roza bijt zich vast in een aantal obsessionele bezigheden. Op school maakt Roza confetti, die zij als bloemblaadjes in een processie wil uitgooien. Als een al…Lees verder
De Vlaamse schrijfster werd bekend met haar jeugdboeken en met de roman 'De buitenkant van meneer Jules'. Ook haar derde roman voor volwassenen is een indringend verhaal waarin gemis centraal staat. Flora, een ziekelijke jongedame die volgens de artsen onvruchtbaar zou zijn, laat zich na de dood van haar moeder troosten door Mon, de klusjesman die hun veranda bouwde. Roza, de dochter die uit dit moment van troost wordt geboren, is log van lichaam en traag van geest. Flora doet er alles aan om haar te beschermen tegen de grote buitenwereld. En Mon werkt zich te pletter om haar toekomst veilig te stellen. Roza groeit op tot een eigenzinnige jongedame die troost vindt in bevreemdende rituelen. Als haar kans op liefde haar wordt ontnomen en ook haar moeder sterft, blijkt ook het geld dat haar toekomst moet garanderen minder veilig dan gedacht. Opnieuw een gevoelige, ontroerende roman, met veel mededogen geschreven in een sobere, journalistieke stijl, met rake dialogen en een sterke karakt…Lees verder

Over Diane Broeckhoven

Diane Broeckhoven (Antwerpen, 4 maart 1946) is een Vlaamse schrijfster.

Biografie

Diane Broeckhoven werd geboren in Antwerpen, maar woonde vanaf 1970 30 jaar in Nederland. In 2000 keerde ze terug naar haar geboortestad. Naast het schrijven van boeken, werkt zij ook als freelancejournaliste. Zij heeft drie volwassen kinderen.

Diane Broeckhoven publiceerde reeds meer dan 20 jeugdboeken. Zij schrijft op een indringende manier over taboedoorbrekende onderwerpen, bijvoorbeeld over de dood van een kind in Een dood vogeltje, over aids in Kristalnacht, over de kloof tussen arm en rijk in Een god met warme handen.

In 1998 schreef ze haar eerste roman voor volwassenen. Van de Duitse vertaling van De buitenkant van Meneer Jules (Ein Tag mit Herrn Jules) zijn zo'n 250.000 exemplaren verkocht. Reiskoorts is het vervolg op dit boek.

Lees verder op Wikipedia