Boek
Nederlands

Kruisweg : roman

Titel
Kruisweg : roman
Auteur
Diane Broeckhoven
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2009
103 p.
ISBN
9789460010248

Besprekingen

Veertien staties telt de kruisweg. Die van de wederopstanding, de 15e statie in het lijdensverhaal van Christus, is er later bijgekomen. Diane Broeckhoven heeft haar roman Kruisweg in 15 hoofdstukken opgebouwd, die omkaderd worden door een proloog en een epiloog. Hoofdfiguur Judith ? pas aan het slot van de roman vernemen we haar naam ? blikt terug op de donkere periode van haar kindertijd en jeugd. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij door haar vader misbruikt werd. Dat verklaart meteen waarom zij als 16-jarig meisje naar een pensionaat wilde, waarom zij meer aan haar blinde oma Spoor had dan aan haar thuis, waar ze zeker geen gehoor kreeg. Broeckhoven vermijdt de valkuilen van het sentiment in dit incestverhaal. Die lagen nochtans duidelijk op de loer: Judith werd zwanger, bracht haar zoontje ter wereld zonder ook maar enige bijstand en legde het dan te vondeling op het perron van het stationnetje waar ze zo vaak in de nabijheid had verbleven, in het huis van haar oma. De gedach…Lees verder
Een volwassen Vlaamse vrouw blikt terug op de periode dat ze als jong meisje van de Franse kostschool werd gehaald om weer bij haar vader te gaan wonen. Ze had er juist alles voor over gehad om bij hem uit de buurt te blijven, maar na de plotselinge dood van haar moeder wordt ze geacht voor haar vader te zorgen. Al gauw raakt ze zwanger van haar vader, maar in een poging dit voor zichzelf en haar omgeving verborgen te houden, draagt ze de oude kleding van haar moeder en doet ze alsof ze enorm is aangekomen. Broeckhoven (1946) is een bekende schrijfster van boeken voor jongeren en volwassenen en werkt daarnaast als journaliste voor o.a. de Libelle. Haar stijl is uiterst spaarzaam en karig en haar roman, en ook het lijden van de hoofdpersoon, is net zo opgebouwd als de kruisweg van Jezus. Aangrijpende en realistische roman over een taboe-onderwerp. De sobere, maar tegelijkertijd onverbloemde taal komt als een mokerslag aan. Gebonden; normale druk.

Over Diane Broeckhoven

Diane Broeckhoven (Antwerpen, 4 maart 1946) is een Vlaamse schrijfster.

Biografie

Diane Broeckhoven werd geboren in Antwerpen, maar woonde vanaf 1970 30 jaar in Nederland. In 2000 keerde ze terug naar haar geboortestad. Naast het schrijven van boeken, werkt zij ook als freelancejournaliste. Zij heeft drie volwassen kinderen.

Diane Broeckhoven publiceerde reeds meer dan 20 jeugdboeken. Zij schrijft op een indringende manier over taboedoorbrekende onderwerpen, bijvoorbeeld over de dood van een kind in Een dood vogeltje, over aids in Kristalnacht, over de kloof tussen arm en rijk in Een god met warme handen.

In 1998 schreef ze haar eerste roman voor volwassenen. Van de Duitse vertaling van De buitenkant van Meneer Jules (Ein Tag mit Herrn Jules) zijn zo'n 250.000 exemplaren verkocht. Reiskoorts is het vervolg op dit boek.

Bibliografie…Lees verder op Wikipedia