Boek
Nederlands

Vergrijzing : getijdenboek

Titel
Vergrijzing : getijdenboek
Auteur
Diane Broeckhoven
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2010
192 p. : ill.
ISBN
9789460010774 (hardback)

Besprekingen

Voor haar dertigste boek in evenveel jaar doet de Vlaamse schrijfster Diane Broeckhoven zichzelf een aardig cadeau: een 'getijdenboek' met honderd korte verhalen. Het boek overspant vier seizoenen, de twaalf maanden van het jaar na de beslissing van de schrijfster om haar haren niet meer te verven, want 'we hoeven de kenmerken van onze leeftijd niet langer te camoufleren. We mogen weer echt zijn wie we zijn: grijs en wijs, oud maar zeker niet oud.' Handig verweeft Broeckhoven de stadia van haar (letterlijke) vergrijzing in een reeks van tien terugkerende deelteksten, tot en met het eindstadium, wanneer de kleur 'Noordzeegrijs, witte golfjes inbegrepen' is geworden. Het geheel leest als een dagboek met mijmeringen over haar kindertijd, haar ouders en grootouders, mensen die ze ontmoet heeft, haar kinderen en kleinkinderen. De honderd verhalen gaan over lief en leed, en voeren de lezer mee in de gemoedsbewegingen van de schrijfster. Herkenbaar tot en met, vooral wanneer de kleine, maar …Lees verder

Over Diane Broeckhoven

Diane Broeckhoven (Antwerpen, 4 maart 1946) is een Vlaamse schrijfster.

Biografie

Diane Broeckhoven werd geboren in Antwerpen, maar woonde vanaf 1970 30 jaar in Nederland. In 2000 keerde ze terug naar haar geboortestad. Naast het schrijven van boeken, werkt zij ook als freelancejournaliste. Zij heeft drie volwassen kinderen.

Diane Broeckhoven publiceerde reeds meer dan 20 jeugdboeken. Zij schrijft op een indringende manier over taboedoorbrekende onderwerpen, bijvoorbeeld over de dood van een kind in Een dood vogeltje, over aids in Kristalnacht, over de kloof tussen arm en rijk in Een god met warme handen.

In 1998 schreef ze haar eerste roman voor volwassenen. Van de Duitse vertaling van De buitenkant van Meneer Jules (Ein Tag mit Herrn Jules) zijn zo'n 250.000 exemplaren verkocht. Reiskoorts is het vervolg op dit boek.

Lees verder op Wikipedia