Wat ik nog weet : roman

+1
Wat ik nog weet : roman
×
Wat ik nog weet : roman Wat ik nog weet : roman

Wat ik nog weet : roman

Genre:
Titel
Wat ik nog weet : roman
Auteur
Diane Broeckhoven
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2013
146 p.
ISBN
9789460011986 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Op het omslag van Wat ik nog weet, de nieuwe roman van Diane Broeckhoven, prijkt een rode fauteuil. In de proloog wordt verteld hoe Manon, samen met haar zoon, de fauteuil weer gaat ophalen in een kringloopwinkel, waar hij na de verkoop van haar huis was terechtgekomen. Pas aan het slot van de roman, wanneer het beeld van de zetel terugkomt, wordt de betekenis ervan ten volle duidelijk. In drie hoofdstukken, met sprongen in de tijd die respectievelijk teruggaan op de jaren 1987, 1994 en 2008-2009, brengt Broeckhoven een moeder-zoonrelatie in beeld. Beide betrokkenen, de moeder Manon en haar zoon Peter, worden binnen de hoofdstukken alternerend in de ik-vorm aan het woord gelaten. Het relaas doet pijnlijk aan: Peter is de zoon die zich altijd apart heeft opgesteld binnen het gezin. Als Manon door haar man in de steek wordt gelaten en Peter op zeker ogenblik beslist bij zijn vader in te trekken, dreigt Manon er volledig onderdoor te gaan. 1994 is het jaar van het overlijden van …Lees verder
In de proloog vindt Manon de rode fauteuil terug die ze kocht van haar eerste salaris. Vervolgens wordt het verhaal achter deze stoel verteld, dat drie perioden beslaat. In 1987 raakt Manon in shock als haar zoon Peter bij haar ex-man wil wonen. Als ze hersteld is, vindt ze een baan in een hotel. In 1994 helpt Manon haar ex-schoonvader wanneer zijn vrouw stervende is. Ze stuurt Peter met hem op vakantie. In 2008 gaat Peter in Japan werken, maar op de avond van het afscheidsdiner krijgt Manon een hersenbloeding. Ze ligt drie maanden in coma in het ziekenhuis, en nadat ze ontwaakt is, verhuist ze naar een verzorgingstehuis. Haar kinderen zetten het oude huis te koop en brengen haar spullen naar de kringloop. Langzaam maar zeker herstelt ze en gaat op zoek naar haar verleden. Het tweevoudig vertelperspectief van Manon en haar zoon Peter geeft inzicht in de fasen van hun relatie. Broeckhoven (1946) werd internationaal bekend als geëngageerd schrijfster door 'De buitenkant van Meneer Jules…Lees verder

Over Diane Broeckhoven

Diane Broeckhoven (Antwerpen, 4 maart 1946) is een Vlaamse schrijfster.

Biografie

Diane Broeckhoven werd geboren in Antwerpen, maar woonde vanaf 1970 30 jaar in Nederland. In 2000 keerde ze terug naar haar geboortestad. Naast het schrijven van boeken, werkt zij ook als freelancejournaliste. Zij heeft drie volwassen kinderen.

Diane Broeckhoven publiceerde reeds meer dan 20 jeugdboeken. Zij schrijft op een indringende manier over taboedoorbrekende onderwerpen, bijvoorbeeld over de dood van een kind in Een dood vogeltje, over aids in Kristalnacht, over de kloof tussen arm en rijk in Een god met warme handen.

In 1998 schreef ze haar eerste roman voor volwassenen. Van de Duitse vertaling van De buitenkant van Meneer Jules (Ein Tag mit Herrn Jules) zijn zo'n 250.000 exemplaren verkocht. Reiskoorts is het vervolg op dit boek.

BibliografieLees verder op Wikipedia