Besprekingen

Een moeder met verharde buitenkant

Roman. Diane Broeckhoven portretteert in Wat voorafging haar bedilzieke moeder met wie ze haar hele leven een getroebleerde verhouding had.

Empathische verhalen over gewone mensen, met veel aandacht voor familierelaties. Dat is zo ongeveer het handelsmerk van de Antwerpse schrijfster Diane Broeckhoven (70).

Sinds haar internationale bestseller De buitenkant van Meneer Jules - goed voor 300.000 verkochte exemplaren en vertalingen in 16 landen - wist Broeckhoven haar plek in het literaire landschap warm te houden. De laatste jaren blijft ze romans afleveren met een grote herkenbaarheidsfactor, zij het met minder succes én ook enige herhalingsverschijnselen.

In haar nieuwe boek Wat voorafging poogt ze de turbulente verhouding tot haar overleden moeder uit te klaren, in een roman die duidelijk met hartenbloed is geschreven. "Eigenzinnige, opstandige moeders zijn uiterst geschikt als hoofdpersoon, veel meer dan meegaande lieverds", stelt Broeckhoven vast. Dat is waar: kijk maar naar Adriaan van Dis en het met de Libris Literatuurprijs bekroonde Ik kom terug.

Lees verder

Diane Broeckhoven (1946) beschrijft in dit autobiografische relaas het leven van haarzelf en haar moeder. Als middelste kind met een oudere zus en jongere broer had ze altijd het gevoel ‘niet geaccepteerd te zijn’ door haar moeder, afgewezen te worden, waardoor haar moeders relatie met haar niet liefdevol was. Ze zocht altijd naar haar moeders waardering en liefde, die ze alleen kon ervaren als er een fysieke afstand tussen hun beiden was en bij haar moeders sterven. Het begin en einde van het boek speelt in de tegenwoordige tijd. Steeds duidelijker wordt de zoektocht van de moeder en dochter naar hun emoties en liefde voor elkaar, zonder dat ze het voor elkaar krijgen. De auteur vertelt zonder schroom over haar leven, vaak ontroerend, maar nooit sentimenteel. Het geeft een indringend beeld van een moeder-dochter relatie, waarin de lezer vanaf het begin wordt meegenomen. Het taalgebruik is helder. Voor een ruim lezerspubliek.

Over Diane Broeckhoven

Diane Broeckhoven (Antwerpen, 4 maart 1946) is een Vlaamse schrijfster.

Biografie

Diane Broeckhoven werd geboren in Antwerpen, maar woonde vanaf 1970 30 jaar in Nederland. In 2000 keerde ze terug naar haar geboortestad. Naast het schrijven van boeken, werkt zij ook als freelancejournaliste. Zij heeft drie volwassen kinderen.

Diane Broeckhoven publiceerde reeds meer dan 20 jeugdboeken. Zij schrijft op een indringende manier over taboedoorbrekende onderwerpen, bijvoorbeeld over de dood van een kind in Een dood vogeltje, over aids in Kristalnacht, over de kloof tussen arm en rijk in Een god met warme handen.

In 1998 schreef ze haar eerste roman voor volwassenen. Van de Duitse vertaling van De buitenkant van Meneer Jules (Ein Tag mit Herrn Jules) zijn zo'n 250.000 exemplaren verkocht. Reiskoorts is het vervolg op dit boek.

BibliografieLees verder op Wikipedia