Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Dracula

Ed Franck (auteur), Bram Stoker (naar het werk van)
+1
Dracula
×
Dracula Dracula
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Titel
Dracula / Ed Franck ; naar Bram Stoker
Auteur
Ed Franck
Naar het werk van
Bram Stoker
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2006
223 p.
ISBN
90-5908-156-0

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Bewerkingen zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse kinder- en jeugdliteratuur. Maar dat neemt niet weg dat elke schrijver die zich aan een hertaling waagt, een riskante onderneming aanvat. Elke herverteller moet een aanvaardbaar evenwicht zoeken tussen respectvol omgaan met de historische verwevenheid van het oorspronkelijke verhaal en actualisering om tegemoet te komen aan de eisen van de 21e-eeuwse lezer. Bij klassiekers wordt die inzet nog eens verhoogd. En dat is niet anders bij de klassiekers die Ed Franck over de jaren bewerkte.

Het zijn stuk voor stuk romans met wat hij een 'intrinsieke archetypische waarde' noemt die de jonge, moderne lezers omwille van dat universele gewoonweg moéten gelezen hebben. Hoewel de klassiekers de tand des tijds hebben doorstaan, zijn ze echter vaak nog weinig aantrekkelijk voor de jeugd van vandaag. Jeugdromans moeten niet alleen vlot lezen en structureel doorzichtig zijn, ze moeten de jongeren ook een spiegel voorhouden. Francks gr…Lees verder
Het klassieke hoogtepunt uit de traditie van de 'gothic tale' wordt hier voor moderne lezers opnieuw verteld. Het taalgebruik is aan hedendaagse normen aangepast, de roman is van al te wijdlopige passages ontdaan. Een groepje oprechte stervelingen bestrijdt met gevaar voor eigen leven het gruwelijke en besmettelijke vampirisme. Ze slagen erin de aanstichter van het kwaad uit te schakelen. Op de hertaling valt weinig aan te merken. De compositie is barok genoeg gebleven: als in het origineel bestaat de vertelling onder andere uit dagboek- en brieffragmenten. Het al te fantastische en het geëxalteerde in de karakters zullen voor niet-liefhebbers van het genre altijd een struikelblok blijven. Wie er wel van houdt, beschikt nu over een prettig leesbare bewerking in eigentijdse taal. Aan het eind geeft de auteur een tamelijk uitvoerige historische toelichting en een verantwoording. Eerder bewerkte hij 'De hut van oom Tom', 'Moby Dick' en '20.000 mijlen onder zee'. Vanaf ca. 12 jaar.

Dracula

Na ‘De hut van oom Tom’, ‘Moby Dick’, ‘20.000 mijlen onder zee’, en ‘De klokkenluider van de Notre-Dame’, heeft Ed Franck zijn tanden gezet in Bram Stokers Dracula. Het verhaal is bekend, vraag is vooral hoe Ed Franck ermee omspringt. Trouw aan de meester bouwt hij het verhaal op vanuit verschillende getuigenissen, hier beperkt tot dagboekfragmenten en brieven van de zes hoofdrolspelers die de strijd aangaan met Dracula. In vergelijking met het origineel heeft Ed Franck ingekort en strikt chronologisch geordend, om het voor jonge lezers bereikbaar te maken. Door deze ingrepen houdt de auteur de vaart in het verhaal, en sleept hij je mee in het onwaarschijnlijke hoogtepunt uit de griezelliteratuur. De schitterende coverillustratie zet de toon.

Over Ed Franck

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Geert Renckens

Ed Franck, geboren als Eddy Vrancken (Beringen, 27 juli 1941), is een Vlaams jeugdauteur. Hij brengt sinds halverwege de jaren tachtig boeken uit en zijn werk viel in Vlaanderen verschillende malen in de prijzen.

Biografie

Ed Franck bracht zijn jeugd door met zwerven langs de boorden van de Maas en op de verwilderde ophogingen langs het Albertkanaal. Hij groeide op in een groot gezin met dertien kinderen. Reeds als kind was hij een boekenwurm, en vanuit zijn belangstelling werd hij leraar Engels en Nederlands. In 1996 heeft hij het onderwijs verlaten om fulltime schrijver te worden.

Franck is een veelzijdig schrijver. Hij pakt bewust verschillende genres aan om clichés te vermijden en grenzen te verkennen: poëzie, liederen, historische romans, dagboeken, detectives, hervertellingen van klassiekers, vertalingen, heldensagen. Vanuit zijn fascinatie voor taal heeft elk boek een eigen stem. Dit combineert hij met psychol…Lees verder op Wikipedia