Besprekingen

Prinses Anna leidt een prinsessenleventje zoals alle sprookjesprinsessen: ze woont in een groot kasteel, heeft haar eigen lakeien, kortom, het ontbreekt haar aan niets. Haar zorgeloze leventje eindigt abrupt als haar ouders niet meer bij elkaar willen wonen. Het kasteel wordt in tweeën gehakt en prinses Anna woont de ene week bij de koning en de andere week bij de koningin. Prentenboeken over het onderwerp scheiding zijn er genoeg, maar niet eerder werd het verhaal verteld in de vorm van een sprookje. De sprookjessfeer wordt vooral opgeroepen door de mooie prenten. Zowel qua stijl als qua kleurgebruik doen de illustraties denken aan de middeleeuwse miniatuurkunst. De uitgebreide tekst behandelt herkenbare emoties van het kind: angst, schuldgevoel, verdriet en hoop dat het weer goed komt tussen de ouders. Door de verhaalvorm niet alleen geschikt voor kinderen met gescheiden ouders, maar ook voor kinderen die zelf niet met een scheiding te maken hebben. Vanaf ca. 5 jaar.

Prinses Anna

Tot ze zes jaar is, groeit prinses Anna op zoals alle prinsessen: “Ze had een lakei om een zandkasteel te bouwen, een tweede lakei om ijsjes te brengen, een derde lakei om de wespen weg te jagen en een kamermeisje om haar staartjes te vlechten.“ (p. 3) Maar dan scheiden haar ouders. Het kasteel wordt in tweeën gehakt, en beide helften worden naar een andere plek gesleept, met een hoge heuvel ertussen om elkaar niet te moeten zien. Daar moet Anna elke week over als ze van de ene ouder naar de andere gaat. Bij beiden heeft Anna moeite om in te slapen, want dan ligt ze altijd aan de andere ouder te denken. Alles, maar dan ook alles probeert ze om haar ouders weer bij elkaar te krijgen, maar die maken haar heel duidelijk dat dit niet zal gebeuren. Er is veel voor nodig om met alle partijen tot een nieuwe manier van samenleven te komen waarin ieder van hen zich kan vinden.
Verhalen over scheiding bestaan er genoeg, over prinsessen nog veel meer, maar de combinatie van beide ben ik no…Lees verder

Over Ed Franck

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Geert Renckens

Ed Franck, geboren als Eddy Vrancken (Beringen, 27 juli 1941), is een Vlaams jeugdauteur. Hij brengt sinds halverwege de jaren tachtig boeken uit en zijn werk viel in Vlaanderen verschillende malen in de prijzen.

Biografie

Ed Franck bracht zijn jeugd door met zwerven langs de boorden van de Maas en op de verwilderde ophogingen langs het Albertkanaal. Hij groeide op in een groot gezin met dertien kinderen. Reeds als kind was hij een boekenwurm, en vanuit zijn belangstelling werd hij leraar Engels en Nederlands. In 1996 heeft hij het onderwijs verlaten om fulltime schrijver te worden.

Franck is een veelzijdig schrijver. Hij pakt bewust verschillende genres aan om clichés te vermijden en grenzen te verkennen: poëzie, liederen, historische romans, dagboeken, detectives, hervertellingen van klassiekers, vertalingen, heldensagen. Vanuit zijn fascinatie voor taal heeft elk boek een eigen stem. Dit combineert hij met psychol…Lees verder op Wikipedia