Strip
Nederlands
Grafische roman.
Titel
Véro / Baudoin
Auteur
Edmond Baudoin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Véro
Uitgever
Amsterdam: Sherpa, 2001
[64] p. : ill.
ISBN
90-75504-47-0

Besprekingen

De Franse tekenaar Baudoin bewijst met Véro wederom een van de meest interessante Europese stripmakers te zijn. Met zijn compromisloze, poëtische stijl vertelt hij dit keer een verhaal over een jongen uit de Franse buitenwijken, die zijn best doet niet zoals zijn vrienden aan lager wal te geraken. Hij is op zoek naar vrijheid en vindt deze uiteindelijk als hij in een politiecel terechtkomt. De psychische blokkade van de hoofdpersoon wordt gesymboliseerd door een kubus die zich voortdurend om zijn hoofd bevindt. Baudoin speelt met ogenschijnlijke nonchalance met verschillende realiteitsniveaus, zonder dat dit ook maar ergens onbegrijpelijk wordt. Een in zwart-wit getekend, fascinerend stripboek van een zeldzaam hoog niveau dat iedereen aan te raden is.

Over Edmond Baudoin

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Thomas Salva

Edmond Baudoin (Nice, 1942) is een Franse striptekenaar. Hij tekent voornamelijk autobiografische stripverhalen in zwart-wit.

Hij werkte eerst als kaderlid in een onderneming voor in 1973 zijn eerste strip werd gepubliceerd in Le Canard sauvage. Daarna verscheen werk van hem in de striptijdschriften Circus, L'Écho des Savannes en Pilote. Vanaf 1981 werden zijn strips uitgegeven bij Glénat en daarna bij Futuropolis. Avis de recherche bij die uitgeverij maakte hij op scenario van Frank. Met diezelfde scenarist werkte Baudoin later samen bij Les humanoïdes associés. Vanaf 1988 tekende hij op scenario van Lob strips voor het tijdschrift (À Suivre) rond het personage Carla, een verleidelijke, vrouwelijke taxichauffeur.

De striproman De vier stromen, in samenwerking met Fred Vargas, won de Prix Alph-Art van beste scenario op het Internationaal stripfestival van Angoulême 2001.

Nederlandse uitgaven

D…Lees verder op Wikipedia