Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De verborgen dochter

Elena Ferrante (auteur), Els Van der Pluijm (vertaler)
Aan zee komt een oudere vrouw in contact met een jonge moeder en dochter en herleeft door hen haar geschiedenis als moeder en gescheiden vrouw die haar eigen ontplooiing najoeg en met een knagend gemis bleef zitten.
Titel
De verborgen dochter
Auteur
Elena Ferrante
Vertaler
Els Van der Pluijm
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La figlia oscura
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2021
159 p.
ISBN
9789028452466 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Elena Ferrante is geen onopgemerkte schrijfster in de Italiaanse literatuur. Terwijl boekenbeurscultuur en literaire mediatisering er, meer nog dan in Vlaanderen, welig tieren, hult de Napolitaanse schrijfster zich in absolute afwezigheid en anonimiteit. Toch ontbreekt het haar niet aan succes: twee van haar vorige romans, Kwellende liefde (De Geus, 1996) en Dagen van verlating (Wereldbibliotheek, 2003), werden verfilmd.

Ook De verborgen dochter getuigt van haar registrerende schrijfstijl en zoektocht naar stille tragiek. Leda is 48 en moeder van twee volwassen dochters, die sinds haar scheiding bij hun vader in Canada leven. Zelf woont ze in Firenze, waar ze doceert aan de universiteit. Tussen gevoelens van gemis en opluchting probeert ze haar leven weer in de plooi te krijgen; ze vertrekt op vakantie naar de Zuid-Italiaanse kust. Daar raakt ze geïntrigeerd door de jonge moeder Nina en haar Napolitaanse familie. Nina, haar dochtertje Elena en haar pop zij…Lees verder
Een vrouw belandt met haar auto tegen een vangrail en denkt later terug aan de oorzaak van het ongeluk: geen slaperigheid, maar een onzinnige daad. Aan zee kwam zij in contact met een jonge moeder en dochter. Door hen herleefde haar geschiedenis als moeder en gescheiden vrouw die haar eigen ontplooiing najoeg en met een knagend gemis bleef zitten. Zij probeerde vervolgens de jonge moeder van haar dochter te vervreemden, haar het een en ander voorhoudend over haar eigen ontwikkeling. Toen de jonge moeder ontdekte dat juist deze geëmancipeerde vrouw die zij zo bewonderde haar relatie met haar dochtertje bedierf, sloegen de stoppen bij haar door en was voor de hoofdfiguur de vakantie voorbij. Een pakkend verhaal dat de problematiek uit de doeken doet van een vrouw met kinderen die meer wilde. Geschikt voor een groot publiek. Verfilmd door Netflix.

Over Elena Ferrante

Elena Ferrante is het pseudoniem van een romanschrijver die naar eigen zeggen in 1943 in Napels werd geboren. De boeken van Ferrante zijn oorspronkelijk in het Italiaans geschreven en in vele talen vertaald. Ferrante werd internationaal bekend met een cyclus van vier romans (De Napolitaanse romans) over de levenslange vriendschap tussen twee vrouwen uit Napels. Er zijn veel pogingen gedaan om de echte naam van de auteur te achterhalen maar de identiteit van de schrijver achter het pseudoniem Elena Ferrante is niet bekend.

Leven

Elena Ferrante is de naam die sinds 1992 als pseudoniem wordt gebruikt door de auteur van een aantal in het Italiaans geschreven romans. Men vermoedt dat Ferrante een vrouw is die waarschijnlijk in Napels is opgegroeid en enige tijd buiten Italië heeft gewoond. Ze zou klassieke talen gestudeerd hebben en moeder van dochters zijn. Men veronderstelt dat zij een baan heeft die geen verband houdt met haar …Lees verder op Wikipedia

Suggesties