Boek
Nederlands

De waarheid rukt op : alle teksten over de Dreyfus-affaire

Emile Zola (auteur), Henny Van Schaik (bewerker)
+1
De waarheid rukt op : alle teksten over de Dreyfus-affaire
×
De waarheid rukt op : alle teksten over de Dreyfus-affaire De waarheid rukt op : alle teksten over de Dreyfus-affaire

De waarheid rukt op : alle teksten over de Dreyfus-affaire

Alle teksten van de Franse schrijver Emile Zola die werden gepubliceerd in de zogeheten Dreyfus-affaire die Frankrijk eind negentiende eeuw in de ban hield.
Onderwerp
Dreyfusaffaire
Titel
De waarheid rukt op : alle teksten over de Dreyfus-affaire / ingeleid, vertaald en van commentaar voorzien door Henny van Schaik
Auteur
Emile Zola
Bewerker
Henny Van Schaik
Taal
Nederlands
Uitgever
's-Hertogenbosch: Voltaire, 2001
215 p.
ISBN
90-5848-022-4

Besprekingen

Tussen 1895 en 1906 werd Frankrijk verscheurd door de meest geruchtmakende affaire die dat land ooit heeft gekekend: de affaire Dreyfus. De (joodse) kapitein Dreyfus was beschuldigd en veroordeeld voor spionage voor Duitsland en vervolgens verbannen. De schrijver Emile Zola ging zich bemoeien met de affaire, schreef artikelen om de onschuld van Dreyfus te bewijzen (onder meer het beroemde ´J'accuse´ uit 1898). Uiteindelijk bleek Dreyfus geheel onschuldig en de beschuldigingen tegen hem (onder andere) ingegeven door antisemitische motieven. In 1906 werd hij gerehabiliteerd. Dit boek bevat alle Dreyfus-teksten die Zola heeft geschreven en tracht tevens een beeld te geven van de gevolgen die zijn ingrijpen in de affaire voor Zola persoonlijk heeft gehad.

Over Emile Zola

Émile Zola (Parijs, 2 april 1840 - aldaar, 29 september 1902) was een Frans schrijver en journalist. Hij wordt gezien als de belangrijkste vertegenwoordiger van de literaire school der naturalisten. Zola's literaire arbeid werd beïnvloed door het oeuvre van Honoré de Balzac en Gustave Flaubert.

Biografie

Émile Zola werd geboren in Parijs. Hij bracht zijn jeugd en zijn schooljaren door te Aix-en-Provence, waar zijn vader Francesco, van Italiaanse origine, ingenieur was. Hij was bezig met de uitvoering van een plan voor een drinkwatervoorziening, toen hij onverwacht overleed. Er volgden armoedige jaren voor Zola en zijn moeder. In 1858 gingen ze naar Parijs, alwaar Zola, na een mislukt eindexamen, een baan vond bij de publiciteitsafdeling van de uitgeverij Hachette. Daar ontmoette hij schrijvers en raakte hij vertrouwd met de praktische kant van het schrijversbestaan. Verder publiceerde hij als journ…Lees verder op Wikipedia