Boek
Nederlands

Hoe men sterft

Emile Zola (auteur), Martin De Haan (vertaler), Rokus Hofstede (vertaler)
Vijf taferelen van mensen die sterven zoals ze hebben geleefd: een hoge edelman sterft uiterst waardig, een vrekkige bourgeoise denkt tot het laatste moment aan haar geld, een winkelierster gaat letterlijk dood aan haar winkel, een arbeiderskind sterft door gebrek aan goede verzorging en een oude landarbeider overlijdt eenzaam terwijl de rest van het gezin de oogst binnenhaalt.
Onderwerp
Dood
Titel
Hoe men sterft / Emile Zola ; vert. Martin De Haan en Rokus Hofstede ; nawoord Martin De Haan
Auteur
Emile Zola
Vertaler
Martin De Haan Rokus Hofstede
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Comment on meurt
Uitgever
Amsterdam: Voetnoot, 2011
75 p.
ISBN
9789078068594 (paperback)

Besprekingen

Met de naam Zola en de titel Hoe men sterft kondigt het nieuwe boekje uit de ‘Perlouses’-reeks dadelijk zijn onderwerp aan: het zal over sterven en begraven gaan, in Frankrijk, op het einde van de negentiende eeuw. Men sterft zoals men geleefd heeft, luidt het eenvoudige uitgangspunt. Maar de naturalist Zola wil die stelling ook ‘wetenschappelijk’ bewijzen. Dat doet hij in vijf verhalen, alle vijf met nagenoeg dezelfde opzet en als cruciale variabele de sociale afkomst van de stervenden. Zo lezen we achtereenvolgens over de adel, de hoge burgerij, de kleine middenstand, de arbeiders en de boeren. In het ‘verslag’ van zijn experiment haalt Zola evenwel zijn sterkste schrijfkunsten boven, wat hem in het nawoord de ronkende titel ‘magiër’ oplevert. Zeker is in elk geval dat Zola’s taal en opbouw uitermate efficiënt zijn en dat wij, in de vertaling van Martin de Haan en Rokus Hofstede, van al dat fraais niets moeten missen. Laat me enkele voorbeelden geven.
Zola’s beeld van de…Lees verder
Emile Zola is de schrijver van omvangrijke, met naturalistische precisie geschreven romans waarin hij een rauw beeld neerzette van de laat 19e eeuwse maatschappij. Dat hij ook in het kleinere werk excelleerde bewijst dit mooie bundeltje uit de Perlouses-reeks. Op het thema 'hoe men sterft' beschrijft hij in kristalheldere stijl in vijf taferelen hoe diverse personen hun laatste levensdagen beleven, waarna er weer overgegaan wordt tot de orde van de dag. Het zijn licht sarcastische observaties, die doortrokken zijn van eigentijds pessimisme en het effectbejag van de smartlap niet uit de weg gaan. In een kort nawoord geeft vertaler Martin de Haan enigszins omslachtig aan waarom hij niet houdt van Zola achter het grote orgel maar wel gecharmeerd is van de miniaturist. Kleine druk.

Over Emile Zola

Émile Zola (Parijs, 2 april 1840 - aldaar, 29 september 1902) was een Frans schrijver en journalist. Hij wordt gezien als de belangrijkste vertegenwoordiger van de literaire school der naturalisten. Zola's literaire arbeid werd beïnvloed door het oeuvre van Honoré de Balzac en Gustave Flaubert.

Biografie

Émile Zola werd geboren in Parijs. Hij bracht zijn jeugd en zijn schooljaren door te Aix-en-Provence, waar zijn vader Francesco, van Italiaanse origine, ingenieur was. Hij was bezig met de uitvoering van een plan voor een drinkwatervoorziening, toen hij onverwacht overleed. Er volgden armoedige jaren voor Zola en zijn moeder. In 1858 gingen ze naar Parijs, alwaar Zola, na een mislukt eindexamen, een baan vond bij de publiciteitsafdeling van de uitgeverij Hachette. Daar ontmoette hij schrijvers en raakte hij vertrouwd met de praktische kant van het schrijversbestaan. Verder publiceerde hij als journalist in diverse bladen. Hij we…Lees verder op Wikipedia

Suggesties