Boek
Nederlands

De vijf en de geheime gang

Ook verschenen als De vijf en de geheime doorgang

Enid Blyton (auteur), Senna Beaufort (vertaler)
+1
De vijf en de geheime gang
×
De vijf en de geheime gang De vijf en de geheime gang

De vijf en de geheime gang

Ook verschenen als De vijf en de geheime doorgang

In de reeks:
De Vijf; 2
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
De komst van een leraar die hen moet bijwerken, dreigt de kerstvakantie van De Vijf te verstoren, maar dankzij een geheime gang en enkele vreemde gebeurtenissen beleven ze allerlei avonturen. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De vijf en de geheime gang
Ook verschenen als
De vijf en de geheime doorgang
Auteur
Enid Blyton
Vertaler
Senna Beaufort
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Five go adventuring again
Uitgever
Antwerpen: Standaard Uitgeverij, 2020
160 p.
ISBN
9789002270666 (hardback, Standaard) 9789463132831 (hardback, Memphis Belle)

Besprekingen

Lekker lui met de vijf: stationromannetjes voor de jeugdJulian, Dick, Annie, George en de hond Timmy vormen samen De Vijf. Elke schoolvakantie belanden ze in een spannend avontuur. Ze speuren op Kirrin eiland, trekken er met paard en kampeerwagen op uit of logeren in een oud kasteel bovenop een smokkelaarrots waarin tal van geheime gangen zijn... Dit hebben ze te danken aan hun geestelijke moeder Enid Blyton. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog verzon de schrijfster het vrolijke groepje en hun zorgeloze, onberispelijke en spannende leventje. Een veilig en zeker bestaan, daar zorgde Blyton al vanaf het eerste boekje voor.

In De vijf en het gestrande goudschip, maakt de lezer kennis met Julian, Dick en Annie die bij hun nichtje George (George heeft een hekel aan haar naam Georgina en zou veel liever een jongen zijn) logeren omdat hun ouders een reis maken. De ouders van George zitten er niet zo warmpjes in als de ouders van het drietal. Daar past Blyton s…Lees verder
In de kerstvakantie logeren Julian, Dick en Anne bij hun nichtje Georgina (George). Omdat de vader van George vindt dat hun schoolresultaten niet geweldig zijn, huurt hij een leerkracht in om hen bijles te geven. Meneer Roland heeft een hekel aan de hond Timmy en George vertrouwt de man niet. Als ze in de nabijgelegen boerderij een geheimzinnige schuilplaats ontdekken en een stukje stof met een raadselachtige code, gaan ze op onderzoek uit. En dan blijkt dat er ook nog belangrijke papieren van het onderzoek van George’s vader uit zijn studeerkamer zijn gestolen. Deel uit een detectiveserie over 'De Vijf' met vier kinderen en een hond in de hoofdrol, die voor het eerst in 1955 in het Nederlands verscheen. Deze heruitgave is opnieuw, op eigentijdse wijze vertaald, met toegankelijk taalgebruik en populaire woorden (cool; hé doe effe normaal), maar wel met vrij lange zinnen. Traditioneel speurdersverhaal met onwaarschijnlijke elementen maar de spanning wordt tot het eind vastgehouden. De …Lees verder

Over Enid Blyton

Enid Blyton (Londen, 11 augustus 1897 - aldaar, 28 november 1968) was een Brits schrijfster van kinderboeken. Zij is vooral bekend geworden met de boekenreeksen De Vijf (The Famous Five) en Noddy. Hoewel de schrijfster al vele jaren overleden is, blijven haar werken bij jonge mensen in trek.

Biografie

Blyton werd geboren in East Dulwich, Zuid-Londen, als dochter van Thomas Carey Blyton en Theresa Mary Harrison. Ze had twee jongere broers. Ze kon vooral met haar vader opschieten. Van 1907 tot 1915 ging ze naar de St. Christophers School voor meisjes in Beckenham in Zuidoost-Londen.

In 1910 scheidden haar ouders. In die tijd begon ze te schrijven, mogelijk om zich terug te trekken in een fantasiewereld. Samen met haar vriendinnen Mirabel Davis en Mary Attenborough richtte ze een tijdschrift op met de naam DAB, de beginletters van hun achternamen.

Vanaf haar 19de vol…Lees verder op Wikipedia