Boek
Nederlands

De vijf en de spooktrein

Enid Blyton (auteur), Senna Beaufort (vertaler)
+1
De vijf en de spooktrein
×
De vijf en de spooktrein De vijf en de spooktrein
In de reeks:
De Vijf; 7
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Twee jongens, twee meisjes en hun hond kamperen op de heide. Ze hebben gehoord dat er ergens een spooktrein moet rijden. Daar moeten ze natuurlijk meer van weten. Vanaf ca. 9 jaar.
Extra onderwerp
Detectives (jeugd)
Titel
De vijf en de spooktrein
Auteur
Enid Blyton
Vertaler
Senna Beaufort
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Five go off to camp
Uitgever
Antwerpen: Standaard Uitgeverij, 2021
204 p. : ill.
ISBN
9789002274305 (hardback)

Besprekingen

Lekker lui met de vijf: stationromannetjes voor de jeugdJulian, Dick, Annie, George en de hond Timmy vormen samen De Vijf. Elke schoolvakantie belanden ze in een spannend avontuur. Ze speuren op Kirrin eiland, trekken er met paard en kampeerwagen op uit of logeren in een oud kasteel bovenop een smokkelaarrots waarin tal van geheime gangen zijn... Dit hebben ze te danken aan hun geestelijke moeder Enid Blyton. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog verzon de schrijfster het vrolijke groepje en hun zorgeloze, onberispelijke en spannende leventje. Een veilig en zeker bestaan, daar zorgde Blyton al vanaf het eerste boekje voor.

In De vijf en het gestrande goudschip, maakt de lezer kennis met Julian, Dick en Annie die bij hun nichtje George (George heeft een hekel aan haar naam Georgina en zou veel liever een jongen zijn) logeren omdat hun ouders een reis maken. De ouders van George zitten er niet zo warmpjes in als de ouders van het drietal. Daar past Blyton s…Lees verder
De Vijf - Julian, Dick, Anne, hun nichtje Georgina (George) en hond Timmy – gaan weer kamperen in de zomervakantie. Ze zetten hun tenten op midden op een stuk afgelegen hei. In de buurt ontdekken ze een verlaten spoorwegterrein en als ze horen over een spooktrein die ’s nachts zonder machinist zou rijden, gaan ze op onderzoek. Zo komen ze op het spoor van een dievenbende. Een traditioneel speurdersverhaal met onwaarschijnlijke elementen, het zevende deel in de detectiveserie over 'De Vijf', dat voor het eerst in 1959 in het Nederlands verscheen. Deze heruitgave is door Senna Beaufort opnieuw vertaald, op eigentijdse wijze met toegankelijk taalgebruik en populaire woorden, maar wel met vrij lange zinnen. Moderne communicatiemiddelen worden niet gebruikt. De gewijzigde heruitgave heeft ook een nieuwe omslagillustratie. Op de schutbladen worden de personages voorgesteld. In 2020 en 2021 verschenen ook hertalingen van de zes eerdere delen, onder meer ‘De Vijf weer op Kirrin Eiland'*. Vana…Lees verder

Over Enid Blyton

Enid Blyton (Londen, 11 augustus 1897 - aldaar, 28 november 1968) was een Brits schrijfster van kinderboeken. Zij is vooral bekend geworden met de boekenreeksen De Vijf (The Famous Five) en Noddy. Hoewel de schrijfster al vele jaren overleden is, blijven haar werken bij jonge mensen in trek.

Biografie

Blyton werd geboren in East Dulwich, Zuid-Londen, als dochter van Thomas Carey Blyton en Theresa Mary Harrison. Ze had twee jongere broers. Ze kon vooral met haar vader opschieten. Van 1907 tot 1915 ging ze naar de St. Christophers School voor meisjes in Beckenham in Zuidoost-Londen.

In 1910 scheidden haar ouders. In die tijd begon ze te schrijven, mogelijk om zich terug te trekken in een fantasiewereld. Samen met haar vriendinnen Mirabel Davis en Mary Attenborough richtte ze een tijdschrift op met de naam DAB, de beginletters van hun achternamen.

Vanaf haar 19de volgde ze de opleiding voor onderw…Lees verder op Wikipedia