Boek
Nederlands

De Vijf op Smokkelaarsrots

Enid Blyton (auteur), Senna Beaufort (vertaler)
+1
De Vijf op Smokkelaarsrots
×
De Vijf op Smokkelaarsrots De Vijf op Smokkelaarsrots
In de reeks:
De Vijf; 4
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Twee jongens, twee meisjes en een hond beleven spannende avonturen bij het opsporen van smokkelaars in de onderaardse gangen en grotten van een heel oud huis. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De Vijf op Smokkelaarsrots
Auteur
Enid Blyton
Vertaler
Senna Beaufort
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Five go to smuggler's top
Uitgever
Antwerpen: Standaard Uitgeverij, 2020
195 p.
ISBN
9789002272332 (hardback)

Besprekingen

Lekker lui met de vijf: stationromannetjes voor de jeugdJulian, Dick, Annie, George en de hond Timmy vormen samen De Vijf. Elke schoolvakantie belanden ze in een spannend avontuur. Ze speuren op Kirrin eiland, trekken er met paard en kampeerwagen op uit of logeren in een oud kasteel bovenop een smokkelaarrots waarin tal van geheime gangen zijn... Dit hebben ze te danken aan hun geestelijke moeder Enid Blyton. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog verzon de schrijfster het vrolijke groepje en hun zorgeloze, onberispelijke en spannende leventje. Een veilig en zeker bestaan, daar zorgde Blyton al vanaf het eerste boekje voor.

In De vijf en het gestrande goudschip, maakt de lezer kennis met Julian, Dick en Annie die bij hun nichtje George (George heeft een hekel aan haar naam Georgina en zou veel liever een jongen zijn) logeren omdat hun ouders een reis maken. De ouders van George zitten er niet zo warmpjes in als de ouders van het drietal. Daar past Blyton s…Lees verder
Julian, Dick, Anne en hun nichtje Georgina (George) gaan in de voorjaarsvakantie logeren bij een schoolvriend op een schiereiland waar vroeger veel gesmokkeld werd. Doordat zij hun hond Timmy stiekem meenemen en verbergen in de gangen onder het huis, belanden zij in een avontuur waarbij ze een echte smokkelaar weten te pakken. Vierde deel uit de detectiveserie over 'De Vijf', dat voor het eerst in 1955 in het Nederlands verscheen. Deze heruitgave is opnieuw, op eigentijdse wijze vertaald, met toegankelijk taalgebruik en populaire woorden, maar wel met vrij lange zinnen. Moderne communicatiemiddelen worden niet gebruikt. Een traditioneel speurdersverhaal met onwaarschijnlijke elementen. De gewijzigde heruitgave heeft ook een nieuwe omslagillustratie. Recent verschenen hertalingen van onder meer 'De Vijf en de geheime gang'* en 'De Vijf gaan ervandoor' en nu ook van ‘De Vijf in een kampeerwagen'**. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Enid Blyton

Enid Blyton (Londen, 11 augustus 1897 - aldaar, 28 november 1968) was een Brits schrijfster van kinderboeken. Zij is vooral bekend geworden met de boekenreeksen De Vijf (The Famous Five) en Noddy. Hoewel de schrijfster al vele jaren overleden is, blijven haar werken bij jonge mensen in trek.

Biografie

Blyton werd geboren in East Dulwich, Zuid-Londen, als dochter van Thomas Carey Blyton en Theresa Mary Harrison. Ze had twee jongere broers. Ze kon vooral met haar vader opschieten. Van 1907 tot 1915 ging ze naar de St. Christophers School voor meisjes in Beckenham in Zuidoost-Londen.

In 1910 scheidden haar ouders. In die tijd begon ze te schrijven, mogelijk om zich terug te trekken in een fantasiewereld. Samen met haar vriendinnen Mirabel Davis en Mary Attenborough richtte ze een tijdschrift op met de naam DAB, de beginletters van hun achternamen.

Vanaf haar 19de vol…Lees verder op Wikipedia