Boek
Nederlands

De Vijf weer op Kirrin eiland

Enid Blyton (auteur), Senna Beaufort (vertaler)
+1
De Vijf weer op Kirrin eiland
×
De Vijf weer op Kirrin eiland De Vijf weer op Kirrin eiland
In de reeks:
De Vijf; 6
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
De Vijf beleven vreemde avonturen wanneer de vader van één van hen naar het Kirrin-eiland gaat om daar in het geheim te experimenteren met kernenergie. Vanaf ca. 9 jaar.
Extra onderwerp
Detectives (jeugd)
Titel
De Vijf weer op Kirrin eiland
Auteur
Enid Blyton
Vertaler
Senna Beaufort
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Five on Kirrin Island again
Uitgever
Antwerpen: Standaard Uitgeverij, 2021
196 p.
ISBN
9789002272578 (hardback)

Besprekingen

Lekker lui met de vijf: stationromannetjes voor de jeugdJulian, Dick, Annie, George en de hond Timmy vormen samen De Vijf. Elke schoolvakantie belanden ze in een spannend avontuur. Ze speuren op Kirrin eiland, trekken er met paard en kampeerwagen op uit of logeren in een oud kasteel bovenop een smokkelaarrots waarin tal van geheime gangen zijn... Dit hebben ze te danken aan hun geestelijke moeder Enid Blyton. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog verzon de schrijfster het vrolijke groepje en hun zorgeloze, onberispelijke en spannende leventje. Een veilig en zeker bestaan, daar zorgde Blyton al vanaf het eerste boekje voor.

In De vijf en het gestrande goudschip, maakt de lezer kennis met Julian, Dick en Annie die bij hun nichtje George (George heeft een hekel aan haar naam Georgina en zou veel liever een jongen zijn) logeren omdat hun ouders een reis maken. De ouders van George zitten er niet zo warmpjes in als de ouders van het drietal. Daar past Blyton s…Lees verder
Julian, Dick, Anne, hun nichtje Georgina (George) en hond Timmy brengen hun paasvakantie door in Kirrin Cottage. Ze willen graag weer naar Kirrin Eiland maar dat mag niet omdat oom Quentin, de vader van George, daar werkt aan een geheim en gevaarlijk experiment. Wanneer er vreemde lichtsignalen van het eiland komen, wordt George ongerust en besluit om er in haar eentje naar toe te roeien. Er blijken dan twee indringers te zijn die het op de geheimen van haar vader hebben gemunt. Een traditioneel speurdersverhaal met onwaarschijnlijke elementen, het zesde deel in de detectiveserie over 'De Vijf', dat voor het eerst in 1957 in het Nederlands verscheen. Deze heruitgave is opnieuw, op eigentijdse wijze vertaald, met toegankelijk taalgebruik en populaire woorden, maar wel met vrij lange zinnen. Moderne communicatiemiddelen worden niet gebruikt. De gewijzigde heruitgave heeft ook een nieuwe omslagillustratie. Op de schutbladen worden de personages voorgesteld. In 2020 en 2021 verschenen ook…Lees verder

Over Enid Blyton

Enid Blyton (Londen, 11 augustus 1897 - aldaar, 28 november 1968) was een Brits schrijfster van kinderboeken. Zij is vooral bekend geworden met de boekenreeksen De Vijf (The Famous Five) en Noddy. Hoewel de schrijfster al vele jaren overleden is, blijven haar werken bij jonge mensen in trek.

Biografie

Blyton werd geboren in East Dulwich, Zuid-Londen, als dochter van Thomas Carey Blyton en Theresa Mary Harrison. Ze had twee jongere broers. Ze kon vooral met haar vader opschieten. Van 1907 tot 1915 ging ze naar de St. Christophers School voor meisjes in Beckenham in Zuidoost-Londen.

In 1910 scheidden haar ouders. In die tijd begon ze te schrijven, mogelijk om zich terug te trekken in een fantasiewereld. Samen met haar vriendinnen Mirabel Davis en Mary Attenborough richtte ze een tijdschrift op met de naam DAB, de beginletters van hun achternamen.

Vanaf haar 19de vol…Lees verder op Wikipedia