Strip
Nederlands

De balling

Erik Kriek (auteur)
IJsland, 10e eeuw. Hallstein, een Vikingkrijger, keert terug naar huis. Jaren geleden is hij verbannen wegens de moord op zijn beste vriend Hraffn. Als Hallstein thuiskomt blijkt niet iedereen blij met zijn terugkeer: Hraffns broer Einar zint op wraak... Zal Hallstein aan zijn gewelddadige verleden kunnen ontsnappen en de rust vinden waar hij zo naar verlangt?
Onderwerp
Vikingen, IJsland
Titel
De balling
Auteur
Erik Kriek
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Scratch, 2019
190 p. : ill.
ISBN
9789492117946 (hardback)

Besprekingen

Historisch stripverhaal. IJsland, tiende eeuw: Hallstein Thordsson keert na zeven jaar ballingschap terug naar zijn geboorteland, samen met zijn twee strijdmakkers Bjarki en Ukko. Hallstein was door de Althing verbannen omdat hij Hrafn had gedood. Diens broer Einar wil zich nog steeds op hem wreken. Wat Einar ook wil, is trouwen met Solveig, de weduwe van Hallsteins vader Thord, om zo haar grondbezit bij dat van zijn familie te voegen. Hij schakelt Solveigs twee broers in om haar onder druk te zetten zijn huwelijksaanzoek te aanvaarden. De horige Cormac komt echter achter deze opzet. Wanneer Bjarki en Solveig minnaars worden en Hallstein door de Althing als erfgenaam van Thord wordt erkend, lijkt Einar het onderspit te delven, maar zijn zuster Vigdis is niet vergeten wat Hallstein haar had misdaan. Stripverhaal in zwart-wit met steunkleuren: lichtblauw voor het verhaal, rood voor Hallsteins visioenen en dromen. Niet veel tekst. Spannend, afgerond verhaal. Bevat erotische en geweldsscè…Lees verder

Over Erik Kriek

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door 1Veertje

Erik Kriek (Amsterdam, 18 november 1966) is een Nederlands striptekenaar en illustrator. Hij staat vooral bekend om zijn reeks Gutsman (1994).

Hij werkt als illustrator onder andere voor De Nacht van de Wansmaak, VPRO, de Volkskrant, Vrij Nederland, Schokkend Nieuws, Weltwoche en de kaften van de Nederlandse Tolkien-uitgaven van Meulenhoff. De meeste van zijn boeken worden in Nederland uitgegeven door uitgeverij Oog & Blik.

Het Onzienbare en andere verhalen, zijn bundel uit 2012 van zes korte strips naar de verhalen van H.P. Lovecraft, is ook in het Spaans, Frans, Italiaans en Duits uitgegeven.

Erik Kriek verstripte in 2016 vijf "murder ballads" (onder anderen van Nick Cave, Steve Earle en Gillian Welch) in In the pines, 5 murder ballads. Kriek tekende deze strip in zwart-wit met telkens een steunkleur, met een sfeervolle setting en landschappen. Op de bijhorende cd vertolkte Erik Kriek de v…Lees verder op Wikipedia